Riječko Sveučilište osniva Centar za umjetnu inteligenciju

Riječko Sveučilište osniva Centar za umjetnu inteligenciju

Za pokretanje Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost čeka se zeleno svjetlo Senata, a njegov budući voditelj doc. dr. Jonatan Lerga kaže da je važan cilj Centra usmjeren na prijenos istraživačkih dostignuća u gospodarstvo i suradnju s gospodarstvom

Sveučilište u Rijeci uskoro će osnovati jedinstveni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost koji će, prema najavama njegovog budućeg voditelja doc. dr. Jonatana Lerge, prvenstveno biti usmjeren na osnaživanje istraživačkih potencijala na sastavnicama kao jednog od pokretača inovacija u području umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti te njihove primjene u različitim područjima.

Za pokretanje Centra čeka se zeleno svjetlo Senata, a doc. dr. Lerga kaže da je važan cilj Centra usmjeren je na prijenos istraživačkih dostignuća u gospodarstvo i suradnju s gospodarstvom.

Društveni izazov

- Centar će kompetencije i ekspertize na Sveučilištu staviti u službu kontinuiranog rješavanja tehnoloških, gospodarskih i društvenih izazova uz korištenje novih digitalnih tehnologija i recentnih znanstvenih otkrića.

Ideja za osnivanje Centra došla je tijekom sudjelovanja kolege izv. prof. dr. Ivana Štajduhara i mene u radu Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Planirano je da kolega Štajduhar bude zamjenik voditelja, a ja voditelj Centra, navodi doc. dr. Lerga.

Centar kakav će uskoro zaživjeti na riječkom sveučilištu, dodaje, ne postoji u široj regiji, jer radi se o interdisciplinarnom pristupu što podrazumijeva uključivanje u rad znanstvenika i stručnjaka različitih profila, a ideja nije samo stvoriti zajednički prostor za istraživanje i projekte, već i povezati se s gospodarstvom, privući dobre tvrtke i stvoriti zajedničku platformu s IT tvrtkama. U tom smislu već je ostvaren kontakt s jednim od pet IBM centara.

- U perspektivi Centar bi trebao stvoriti i nova radna mjesta, a za početak želja je povezati znanstvenike koji već neformalno surađuju, kaže doc. dr. Lerga.

U početku Centar će biti smješten u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu, dok bi se u budućnosti trebao izdvojiti kao zasebna ustanova u posebno izgrađenom objektu, a za tu će se svrhu prostor planiranog Društveno-kulturnog centra prenamijeniti za potrebe Centra.

U planu je, dodaje izv. pof. dr. Štajduhar i izrada web stranica budućeg centra, a pomoć u njegovom ustrojavanju očekuje se kroz povlačenje europskih sredstava, što potvrđuje i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

- Prema projekcijama EU planira kroz programe Horizon Europe i Digital Europe u periodu od 2021. - 2027. godine uložiti u razvoj umjetne inteligencije najmanje 7 milijardi eura. Naravno da nam je neizmjerno važno uključiti se u suvremena znanstvena događanja i povući što je moguće više aktivnosti i sredstava na Sveučilište u Rijeku.

Sretni smo što na Sveučilištu imamo sjajne stručnjake koji su s ogromnom energijom i entuzijazmom pokrenuli ovu inicijativu s namjerom da se pozicioniramo kao vodeći sveučilišni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost u regiji koji surađuje s domaćim i inozemnim akademskim i izvan-akademskim partnerima.

Iako na FER-u već postoji jedan sličan Centar, naš će Centar biti prvi sveučilišni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost - čija je posebnost multidisciplinarna i interdisciplinarna suradnja različitih istraživačkih timova iz tehničkih, prirodnih, ali i društvenih i humanističkih znanosti, najavljuje rektorica.

Ostatak vijesti pročitajte na portalu novilist.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.01.2020. / novilist.hr