Revizija javnog sektora: 6 različitih pozicija za tajnike i čak 18 za inspektore

Revizija javnog sektora: 6 različitih pozicija za tajnike i čak 18 za inspektore

Plaće u hrvatskom javnom sektoru isplaćuju se na temelju više od 300 propisa, primjenom 3 različite osnovice te na temelju čak 567 dodataka.

U mnogim slučajevima značaj dodataka za ukupni iznos plaće neusporedivo je veći od važnosti osnovice i koeficijenata jer dodaci čine veći dio plaće.

Nalazi su to Državnog ureda za reviziju koji je 20. prosinca Saboru i Državnom odvjetništvu dostavio 121 izvješće o reviziji korisnika proračuna u prošloj godini.

Državna revizija se posebno pozabavila centralnim obračunom plaća (COP), za čiju je uspostavu dosad utrošeno 105 milijuna kuna.

Iako sam informacijski sustav COP-a državnim revizorima nije sporan te je njegova uspostava ocijenjena učinkovitom, državni revizori ocjenjuju da je korištenje sustava samo djelomično učinkovito. Razlog tome je pravi kaos koji vlada u sustavu plaća u javnom sektoru, a u kojem su plaće, ponajviše zbog raznih dodataka, za poslove iste vrste različito plaćeni.

- Plaće u osnovi ne ovise toliko o koeficijentima, koliko o dodacima. U cijelom je sustavu puno nelogičnosti pa tako, primjerice, imamo šest različitih pozicija za tajnike i čak 18 za inspektore. Preporuka je da se stvori koordinacijsko tijelo za plaće koje bi bilo ustrojeno ili pri Ministarstvu financija ili pri Ministarstvu uprave te da se tako unese red u sustav plaća - izjavio je za Jutarnji list sugovornik iz Državnog ureda za reviziju.

On smatra i da bi najbolji model za dovođenje u red sustava plaća u javnom sektoru bilo uvođenje platnih razreda, naglasivši da bi cilj trebale biti jednake plaće za rad jednake vrijednosti.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.12.2019. / novac.jutarnji.hr