Restorani propadaju, krenuo prvi val otkaza. Bez posla će ostati 40 tisuća ljudi?

Restorani propadaju, krenuo prvi val otkaza. Bez posla će ostati 40 tisuća ljudi?

"Situacija je loša, nemamo još potpune podatke, no prema onom što smo saznali, mnogi restorani se zatvaraju, dijele se otkazi i to po restoranu od 20 do 80 posto osoblja.", rekao je za Index na početku razgovora Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Naime, ugostitelji će biti među prvim žrtvama ekonomske krize, koja sasvim sigurno slijedi zbog epidemije koronavirusa.  

Očekuje se do 40 tisuća otkaza

Veliki dio poznatih restorana zatvorio je svoja vrata i to poštujući preporuke, a mnogi od njih, svjesni da prava kriza tek dolazi, krenuli su i s otpuštanjima. Neki od njih će, da bi preživjeli, morati napustiti vlastitu tradiciju te raditi dostavu po pristupačnim cijenama. Koordinacija ugostitelja predviđa val poslovno uvjetovanih otkaza uz vjerojatnost da će svi restorani morati zatvoriti jer su im zalihe uslijed trogodišnje porezne presije potpuno potrošene.

Jedan od naših najpopularnijih chefova Mate Janković upozorava kako se iz ove krize, za razliku od one prije, nećemo moći izvući odlaskom u drugu zemlju, nego se može očekivati povratak ljudi koji će gubiti poslove u inozemstvu. No krenimo redom.

Ako postoji spas, on je u dostavi hrane i to po pristupačnim cijenama

"Ne samo da poslodavci daju otkaze osoblju, jer nemaju za koga raditi, već imamo slučajeve da sami radnici traže da ih se otpusti. Razmišljaju da im je bolje ići na burzu i primati naknadu za nezaposlene nego ostati u ugostiteljskim objektima i biti u neizvjesnosti hoće li i kada primiti plaću. Drugi faktor je strah. Ne samo za goste koji dolaze u restoran nego i samog osoblja koje se boji da bi ih ti gosti mogli zaraziti", kaže Medak za Index. Kako ističe, definitivno stižu druga vremena te je mnogima jasno kako se restorani ne mogu više oslanjati na vlastite tradicije, nego će se morati okrenuti dostavi.

Ugostitelji ističu kako nas čekaju teški dani te da se zatvara sve više objekata. Uz ovakve promete, naglašavaju, realnost je da zatvore - svi. To, naravno, znači da bi na burzi rada mogli završiti - svi. Svaki radnik koji ostane u poduzeću je na teret eventualnih zaliha, a one su u ugostiteljstvu, uslijed trogodišnje porezne presije - potpuno potrošeni.


Ostatak članka pročitajte na: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.