Rekordni prihodi JGL-a, sad je naša najveća farmaceutska kompanija

Rekordni prihodi JGL-a, sad je naša najveća farmaceutska kompanija

U farmaceutskom poslovanju, JGL je u 2020. također zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda.

Riječka farmaceutska kompanija JGL Grupa je lani uz dvoznamenkasti rast ostvarila 1,02 milijarde kuna ukupnih prihoda i postala najveća hrvatska farmaceutska kompanija.

“Prelazak magične granice od milijardu kuna ukupnih prihoda svrstava nas u grupu od dvadesetak najvećih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj. Ponosan sam što ovim rezultatom postajemo i najveća hrvatska farmaceutska kompanija i to upravo u godini u kojoj slavimo 30 godina JGL-a i 10 godina jednog od naših ključnih brendova, Meralysa”, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

U farmaceutskom poslovanju, JGL je u 2020. također zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda. Poslovni prihodi premašili su 800 milijuna kuna, uz povećanje EBITDA marže za više od jedan postotni poen, na 18,6 posto.

Rast operativne dobiti i smanjenje zaduženosti kroz otplatu postojećih kreditnih obveza su nadmašili pad likvidnosti, prvenstveno na hrvatskom tržištu, tako da je faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) tijekom godine smanjen s 2,8x na 2,2x EBITDA, stoji u objavi.

Rast je ostvaren na sva tri terapeutska područja – gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji. Prema udjelima u neto prodaji, Rusija je im je i dalje najveće tržište s 39 posto udjela, slijede B2B poslovanje i Hrvatska, a koje prate Ukrajina i Kazahstan. Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora najavljuje nova ulaganja.

“Postajemo pravi globalni igrač, spremni konkurirati najvećima. U core businessu ostvarili smo 670 milijuna kuna poslovnih prihoda na izvoznim tržištima, što je 85% izvoza u strukturi prodaje.

Zato, nema stajanja, ove godine nastavljamo s investicijama u novi projekt Integra 2020 vrijedan 373 milijuna kuna, čije smo financiranje dogovorili s HBOR-om, a s kojim snažno osiguravamo buduće razvojne i tehnološke kapacitete kompanije.

Naše pripreme za budućnost odnose se na ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju i robotizaciju, kao i intenziviranje suradnje sa Sveučilištem u Rijeci, što smo postavili kao ključno”, kaže Ivo Usmiani.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 03.03.2021. / www.poslovni.hr