'Recesija i globalni šok neizbježni, ali oni mogu biti prilika za Hrvatsku'

FOTO: YouTube screenshot

'Recesija i globalni šok neizbježni, ali oni mogu biti prilika za Hrvatsku'

Gost Newsrooma koji se prikazuje na N1 televiziji, bio je predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta dr. Mato Njavro. Prognozira da svijet čeka nova recesija, ali da ona za Hrvatsku može biti izvrsna prilika.

Ima razloga za optimizam

Ima razloga za optimizam, smatra Njavro, a vidi je u ozbiljnosti kojom su vlade najvećih globalnih igrača SAD, Kine i EU, shvatile ovaj izazov. Navodi primjer da svi veliki igrači upumpavaju novac u ekonomski sustav i svi rade na tome da donesu paket mjera koje bi pomogle pa tu vidi tračak nade.

Nada se da nećemo ponoviti pogrešku iz 2008. kada smo, kaže, krizu pokušavali riješiti dizanjem poreza i prelamajući ga preko leđa privatnog sektora. 

Misli da će pomoći i članstvo u Europskoj uniji jer ćemo imati pristup mehanizmima kojima nismo imali pristup 2008., a misli i da je EU pripremljenija nego u prijašnjoj krizi.

Njavro kaže da bi onda trebali barem ovu krizu iskoristiti i za promjenu paradigme, ulaganje u znanost, transparentnije trošenje javnog novca, smanjenje poreza, a kaže i kako bi Hrvatska mogla iskoristiti situaciju na tržištu kapitala gdje je povijesno niska cijena zaduživanja. 

Predlaže tako da se Hrvatska zaduži i stvori državni investicijski fond i uz pomoć njega ulaže u dionice perspektivnih kompanija kojima treba pomoć i tako pomogne poduzetnicima, a ne samo otpisivanjem poreza.

 




 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.03.2020.