Razvili prototip prijenosnog respiratora: 'Možemo ih izraditi 100 na dan'

FOTO: Screenshot RTL

Razvili prototip prijenosnog respiratora: 'Možemo ih izraditi 100 na dan'

Hrvatski zdravstveni sustav u ovom trenutku raspolaže s nešto više od 800 respiratora. 

Zasad u tom smislu stanje nije alarmantno, ali kako je krivulja bolesti i dalje uzlazna, naš zdravstveni sustav mora biti spreman i za mnogo veći broj oboljelih u takvu stanju da će im biti nužna pomoć respiratora. Kapaciteti proizvodnje u cijelome svijetu su ograničeni.

Zato ohrabrujuće zvuči vijest iz Kneževih Vinograda u Baranji, gdje je tvrtka Bor-plastika, izradila prototip prijenosnog pomoćnog mehaničkog respiratora - “ventilatora”, koji bi, u slučaju potrebe, mogao biti velika pomoć pacijentima s najtežim stanjem, kao i uređaj za filtriranje zraka u zatvorenim prostorima.

- Važno je naglasiti da se ne radi o visokosofisticiranom kliničkom respiratoru, nego o “ventilatoru”, odnosno pomoćnom respiratoru koji je nešto malo manje sofisticiran, ali je vrlo pogodan i potpuno prihvatljiv za ovakve izvanredne situacije. - rekao je Atila Borbaš, vlasnik Bor-plastike.

- Treba nam pomoć struke u testiranju i podešavanju uređaja kako bismo ga mogli certificirati. Mi smo već sada spremni za proizvodnju 50-100 uređaja na dan, ali ne možemo bez odobrenja nadležnih tijela koja nam trebaju dati certifikat. Nadam se da će za naš projekt biti sluha - istaknuo je Borbaš te dodao da su paralelno razvili i sustav za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru.


Izvor: novac.jutarnji.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.03.2020.