Razni popravci i medicinske usluge poskupjeli više od ugostitelja

Razni popravci i medicinske usluge poskupjeli više od ugostitelja

Kod usluga je godišnja stopa rasta cijena ubrzala sa 7,5 na 9,3 posto u siječnju.

Razni popravci i medicinske usluge poskupjeli više od najprozivanijih ugostitelja. Dok cijene dobara za osobnu potrošnju posljednjih nekoliko mjeseci bilježe usporavanje godišnje stope rasta, kod usluga se pod utjecajem rasta troška nedostatne radne snage, a u pojedinim uslužnim segmentima i odgađanja prilagodbe lanjskim poskupljenjima inputa, inflacija ubrzava.

U okviru potrošačke košarice na temelju koje se izračunava inflacija vrhunac ubrzanja kod dobara je dosegnut u studenome (15,6 posto), nakon čega je u prosincu usporio na 14,9, a u siječnju na 13,9 posto. Istodobno, kod usluga je godišnja stopa u tom razdoblju ubrzala sa 7,5 na 7,9 posto, a potom u siječnju na 9,3 posto, pri čemu je mjesečna stopa premašila jedan posto (1,1%).

Očekivani scenarij
Iako se prema svim prognozama u 2023. očekuje pad godišnje stope ukupne inflacije (na 6,5-7%), većina analitičara računa da će povišenu inflaciju posebice podržavati inflacijske silnice u uslugama, i to zbog očekivanja nešto snažnijeg nominalnog rasta plaća.

Na tom tragu su i komentari analitičara HNB-a koji su u najnovijem Biltenu konstatirali kako “kretanja cijena u siječnju upućuju da je uvođenje eura u Hrvatskoj vjerojatno imalo vrlo blag utjecaj na kretanje inflacije, i to ponajviše zbog poskupljenja zabilježenih u segmentu uslužnih djelatnosti, što je u skladu s iskustvima drugih članica EU koje su uvele euro”.

Niz je usluga na početku ove godine zabilježilo i znatno veće mjesečno poskupljenje od ukupnog prosjeka za usluge. Primjerice, (izvanbolničke) medicinske usluge u odnosu na prosinac poskupjele su 7,3 posto, pri čemu usluge specijalističke prakse 8,1 posto, čime je godišnji rast tih cijena dosegnuo 14,4 odnosno 15,8 posto.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 01.03.2023. / Jadranka Dozan, poslovni.hr