Raste pritisak na banke da se u krizi odreknu i kamata dok traje moratorij

Raste pritisak na banke da se u krizi odreknu i kamata dok traje moratorij

Hrvatske banke nikada nisu bile pod većim pritiskom sa svih strana da se odreknu dijela svoje zarade u krizi kako bi pomogle pogođenim tvrtkama i građanima koji ostaju bez prihoda.

Poruka iz Vlade, od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, poduzetnika, obrtnika, oporbe predvođene SDP-om i Mostom je jednaka: odreknite se kamata na rate kredita dok traje moratorij na otplatu jer inače ne nudite pomoć, nego ćete i dalje zarađivati na kreditima. Ali banke zasad nisu spremne pristati na promjenu svojih uvjeta.

Za građane uglavnom odobravaju odgodu plaćanja minimalno tri mjeseca, a može trajati i duže, a za tvrtke je moguća i dugoročnija odgoda.

Banke ne naplaćuju zatezne kamate, neće biti niti ovrha tijekom tri mjeseca, ali najsporniji dio je što se kamate čitavo vrijeme obračunavaju. To znači da će se kamate morati platiti prije ili kasnije, a rata kredita će se povećati nakon moratorija ili će se kredit duže otplaćivati. Također, treba za aneks ugovora platiti i solemnizaciju javnom bilježniku koja ovisi od iznosa kredita, ali kreće se između 500 i 1000 kuna. Dakle, kada se sve zbroji, odgoda kredita može biti i skuplja opcija od redovne otplate. Ali oni kojima je preko noći pao prihod: nemaju izbora.

Kako je novinarima 24 sata neslužbeno potvrđeno i iz Vlade, rade pozitivan pritisak na banke da se odreknu kamata.

- Neke banke se odriču i solemnizacije, uspjeli smo postići da nema zateznih kamata i naknada. Ostala je ta redovita kamata. Banke su od Vlade dobile fleksibilnija pravila za tretman moratorija i novih kreditnih linija, što je jako važno. One sada imaju priliku jače pomoći i popraviti svoj imidž u javnosti, ali moraju biti proaktivnije za takvo nešto – kaže sugovornik iz Vlade.

Vlada ne ide s drastičnim mjerama da propiše moratorij od godinu dana ili da banke ne smiju naplaćivati kamate jer bi to bilo ograničavanje i tržišne slobode, prijetile bi tužbe, a također se i zadužuje kod domaćih banaka kako bi isplatila mjere pomoći i osigurala novac za funkcioniranje države. Zato pregovara.

Udruga Glas poduzetnika je također zatražila od banaka i leasing kuća moratorij na godinu dana. Po njihovu prijedlogu, banke i leasing kuće bi trebale pojedinačno pristupati svakom poduzetniku i obrtniku, otpisati kamate bez dodatnih troškova za one najpogođenije, a da bi maksimalna redovna kamata trebala biti 0,5 do 1 posto. Po njima, Vlada bi trebala omogućiti i da otpisane kamate budu porezna olakšica bankama.

Hrvatska obrtnička komora je poslala dopis i Hrvatskoj udruzi banaka i Vladi i HNB-u u kojem tražit također neobračunavanje kamata, svih troškova za kredite i jednogodišnji moratorij.

- Ako moratorij neće uključivati odgodu ukupnog anuitete, bez obračunavanja zatezne kamate ili bilo koje druge naknade, obrtništvo sutra neće preživjeti – poručio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka za 24sata objašnjava zašto neće ništa mijenjati, zašto bi jednogodišnji moratorij bio štetan i opovrgava da banke ne pomažu, nego zarađuju u krizi.

- Kada bi se išlo na jednogodišnji moratorij, izostala bi naplata anuiteta u visini čak 70 milijardi kuna. Banke ne bi bile likvidne i ne bi mogle kreditirati niti građane niti tvrtke niti državu u ovoj krizi. Mi smo uveli trenutačne moratorije jer nam je cilj da i građani i tvrtke ostanu i financijski zdravi nakon krize – kaže Adrović.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.04.2020. / www.24sata.hr