Radnik u splitskoj Čistoći na bolovanju radio na svom hotelu. Sud ga vratio na posao

Radnik u splitskoj Čistoći na bolovanju radio na svom hotelu. Sud ga vratio na posao

Splitski Općinski sud vratio je na posao automehaničara Čistoće koji je dobio otkaz zbog zlouporabe bolovanja.

Za tvrtku u kojoj prima plaću bio je nesposoban za rad zbog korone, no detektivska agencija koju je angažirala Uprava Čistoće utvrdila je da čovjek za vrijeme bolovanja radi u svojoj privatnoj firmi, radionici za popravak teretnih vozila u Solinu, te na gradilištu svog hotela u Dućama, piše Dalmatinski portal.

Otkaz su dobili i on i kolega, elektroničar, suvlasnik u tvrtkama koje popravljaju vozila i grade hotel. Odluka splitskog suda je nepravomoćna i na nju Čistoća ima mogućnost žalbe. Tako je za sada riješen slučaj automehaničara, čeka se i sudski rasplet tužbe njegovog kolege, koji se nedavno javio i na natječaj za direktora Čistoće.

"Radnik je dobio otkaz da bude upozorenje drugima"

Slučaj je Upravi komunalne tvrtke djelovao sasvim solidno, no sud je odlučio prihvatiti tužbu otpuštenog radnika koji je u Čistoći bio zaposlen od 1997. godine.

"Ovaj sud drži da kod tužitelja nije postojala svijest i namjera zloupotrebe bolovanja, tim više što se isti po uputi liječnika testirao na bolest Covid 19 i odmah zaključio bolovanje nakon što je dobio negativan nalaz. S druge strane, sud drži kako su tužitelj i njegov kolega poslužili tuženiku da ostvari generalnu prevenciju, odnosno, da da upozorenje svim onim drugim radnicima koji su često bili na bolovanju s razlogom ili bez razloga", piše sud.

"Tužitelj i njegov kolega izabrani su za detektivski nadzor upravo radi činjenice da su svi znali da imaju u suvlasništvu tvrtke i da rade objekt u Dućama te da tužitelj popravlja kamione u svom servisu i da kada dobiju otkaz ovakve vrste neće biti toliko ugroženi jer imaju određeni prihod u svojim tvrtkama pa su kao takvi bili idealni da posluže za primjer zloupotrebljavajući njihovu umješnost i trud, ne cijeneći njihove kvalitete kao dugogodišnjih dobrih i vrijednih radnika. Tuženik kao poslodavac nije ničim dokazao da je tužitelj svojim postupanjem narušio ugled i nanio materijalnu štetu jer je tehnički direktor napravio reorganizaciju radnika u radionici pa sud ne vidi koju je to štetu tuženik pretrpio, a za koju bi bio odgovaran tužitelj radi korištenja bolovanja", navodi se u presudi.

"Na gradilištu nije radio cijeli dan"

Sud piše kako ponašanje radnika ne upućuje da je postojala volja ili namjera da ode na bolovanje radi obavljanja poslova na objektu u Dućama ili servisu.

"Naime, tužitelj je odlazio u Solin gdje mu se nalazi servis, kao i pas kojeg treba nahraniti. Tamo su dolazili ljudi kojima je iza radnog vremena popravljao vozila. Na gradilištu u Dućama obavljao je određene laganije poslove na otvorenom i u dnevnom trajanju od četiri do pet sati dnevno, dakle, ne cijeli dan ili duže, što bi bilo logično da je postojala zloupotreba radi završetka određenih poslova", navodi se u presudi.

Cijeli članak pročitajte na portalu index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.08.2022. / www.index.hr