Radnici ostaju bez posla i masovno se prijavljuju na burzu: 'Pitanje je hoće li nas mjere spasiti'

Radnici ostaju bez posla i masovno se prijavljuju na burzu: 'Pitanje je hoće li nas mjere spasiti'

Svaka mjera će pomoći, no hoće li nas spasiti, to je već pitanje - kaže šibenski ugostitelj Joso Smolić, koji trenutačno ima pet zaposlenih. Nije otpuštao, računa na minimalne plaće koje je obećala država, no kako on nije od onih ugostitelja koji žive od domaćih ljudi, koji će se suzbijanjem virusa brzo vratiti nazad, nego od turističke sezone, boji se koliko će njemu trebati vremena "da se vrati u život", piše vecernji.hr.

Veliki dio ugostitelja uz more radi isključivo sa stranim gostima, turistima, i tu će, objašnjava, biti jedna sasvim druga priča, hoće li uspjeti uhvatiti išta od sezone. K tome, mjere od 30 dana završavaju taman poslije Uskrsa kad je poslovično rupa u dolasku gostiju.

- Samo da sve ovo prođe, bit će svima puno lakše. Nije lako ni građanima, ni državi, a ni poduzetnicima i obrtnicima, preko kojih se na kraju sve prelomi. Ako se mi ne pokrenemo, neće biti ništa od toga - rekao je Smolić.

Sve do ovog tjedna, u Hrvatskoj je bilo više novozaposlenih nego otpuštenih radnika, no prema evidenciji mirovinskih osiguranika od ponedjeljka, taj se odnos promijenio. Do 16. ožujka imali smo 6860 više zaposlenih nego 29. veljače 2020. U četvrtak je na Zavodu za zapošljavanje još bilo 2000 nezaposlenih manje nego posljednjeg dana veljače, pa je i dvotjedna ožujska bilanca prijava i odjava na mirovinsko osiguranje još bila u plusu. Ipak, to stanje nije odraz trenutačnih zbivanja jer su mnogi radnici od ovoga tjedna ostali bez posla, posebno oni koji su bili zaposleni na određeno pa im i nisu produljeni ugovori, prenosi vecernji.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 20.03.2020.