'Radimo sve kako bi mirovine bile veće’

Foto: Borna Filic/PIXSELL; poslovni.hr

'Radimo sve kako bi mirovine bile veće’

Izgleda da su mirovine najveća rashodovna stavka proračuna. Za ovu godinu planiran je iznos od 40,1 milijarde kuna, kazao je ministar financija Zdravko Marić u petak na konferenciji Mirovina i aktivno starenje, u organizaciji Večernjeg lista i Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje i pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"Podsjećam kako smo 2016. prvi put nominalno uspjeli zamrznuti rashodovnu stranu, a jedino nismo dirali mirovine. A u perspektivi mirovinskog sustava moramo gledati i 50 godina unaprijed kako bi se cijeli taj sustav postavio na stabilne noge. Mirovine imaju velik utjecaj na proračun i fiskalnu politiku.

Upravo na tom području jasno smo zauzeli stav da ne bude nikakvih smanjivanja već da radimo na tome da mirovine s vremenom budu sve veće. Izazovno je to područje ne samo za Hrvatsku već za cijeli EU", poručio je Marić.

Njegov kolega na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodao je kako su se paralelno provodile mirovinska i porezna reforma.

"Vlada je svjesna da su mirovine male, ali radimo sve kako bi postale veće. I upravo je to bio cilj mirovinske reforme sa šest zakona. Ljudi nam nisu samo brojke", naglasio je Pavić.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

 

Ponedjeljak, 29.04.2019.