Rad na sezoni iz pakla: 'Smještaj je više ličio na štalu nego na sobe'

Rad na sezoni iz pakla: 'Smještaj je više ličio na štalu nego na sobe'

"Vodice palačinke 6000 kn??" - bila je ponuda posla poslodavca kojeg je jedna zagrebačka studentica dobila na postu kojeg je, u potrazi za sezonskim poslom, objavila na Facebook grupi. Saznavši kakvi su stvarni uvjeti rada od druge studentice iz Našica, odlučila je reagirati novom objavom na grupi, u pokušaju da spasi druge studente.

"Ja sam se čula s njim preko telefona, dogovorili smo plaću od 4500 kuna i radno vrijeme od 11 do 19 sati, ali naravno da je Gospodin to upakirao i ublažio opis posla, kao i smještaj", objasnila nam je studentica iz Rijeke koja se javila zagrebačkoj studentici. Kako je ispričala, poslodavac ih je budio svako jutro u 7.30 sati, iako službeno rade od 11 sati, a morali su raditi i do 21 sat.

"Nećeš mi ti šefovati ovdje"

Poslodavac je konstantno omalovažavao studentice, zadirući u njihov privatni život i ispitivajući muške studente pitanja poput "čija im se zadnjica i grudi više sviđaju". Studentica iz Slavonije je, govori nam, radila na štandu otvorenog tipa, bez ikakve zaštite od sunca, a kada ga je zamolila za suncobran, poslodavac ju je napao govoreći joj da "mu ona neće šefovati ovdje". Kada se rasplakala i zaprijetila otkazom, ipak je popustio i donio joj suncobran.

Kazna do 100.000 kuna

Zakon zaista i uređuje ovakve propuste, kažnjavajući ih novčanom kaznom od 100.000 kuna ako je to tvrtka te 50.000 ako je za to kriva fizička osoba, a kažnjava se svakog "koji ne zaštiti dostojanstvo izvođača (studenta) za vrijeme obavljanja posla od postupanja nadređenih, suradnika i osoba s kojima izvođač redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova, ako je takvo postupanje neželjeno i u suprotnosti s ovim Zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita dostojanstva radnika", stoji u Zakonu o obavljanju studentskih poslova.


Cijeli članak dostupan na: mojfaks.com

Četvrtak, 13.06.2019.