Nema više papira

Prvi put u Hrvatskoj digitalnim putem je osnovana tvrtka - startao projekt "Start"

Prvi put u Hrvatskoj digitalnim putem je osnovana tvrtka - startao projekt "Start"

Projekt Start Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je startao i to u Opatiji gdje je prvi put u Hrvatskoj tvrtka osnovana digitalnim putem. Preciznije, kako piše Novi list, dogodilo se to na Trgovačkom sudu u Rijeci, a kompanija Fides & Ratio prvo je trgovačko društvo osnovano “na daljinu”, odnosno iz komfora vlastitog stana, bez nepotrebnih administrativnih barijera i troškova, kao što je odlazak i plaćanje javnog bilježnika ili potpisivanje raznih isprava koje treba dostaviti sudu.

Time se, tvrdi Ika Mohorović, predsjednica riječkog Trgovačkog suda, taj sud upisao kao predvodnik u realizaciji pojednostavljenih procedura osnivanja poduzeća, baš kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, kada se startalo sa servisom Hitro.hr.

Projekt Start digitalni je servis koji omogućava osnivanje tvrtke i pokretanje poslovanja ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca, s bilo kojeg mjesta, unutar 48 sati. Preduvjet za online osnivanje dva najčešća oblika trgovačkih društava - društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) bile su izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, koje su stupile na snagu u travnju ove godine.

Cilj je bio ubrzati, ali i pojeftiniti cijelu proceduru, koja je i s uvođenjem servisa Hitro.hr još uvijek ostala relativno dugačka i skupa. Zakonske izmjene omogućile su da se trgovačko društvo može praktički osnovati iz svog stana, bez troškova javnog bilježnika, uz plaćanje samo sudskih pristojbi.

Dovoljno je digitalnim putem popuniti obrasce koji se nalaze na internetskim stranicama sustava sudskog registra, aplikacija e-osnivanje, to potom dolazi na sud koje donosi odluku o registraciji. Ako je prijava uredna i potpuna, sud bi odluku o upisu u sudski registar trebao donijeti unutar pet radnih dana...

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

Četvrtak, 12.12.2019. / novac.jutarnji.hr