Prvi put stižu honorari s Netflixa u Hrvatskoj. Dio i u džep našim autorima

Prvi put stižu honorari s Netflixa u Hrvatskoj. Dio i u džep našim autorima

Stručna služba Hrvatskog društva skladatelja (HDS) analizirala koliko se i kojeg sadržaj (filmova i serija) streamalo na vodećoj VOD platformi od njenog dolaska u Hrvatsku i na osnovu toga ustanovila koliko će autora i nositelja autorskih prava dobiti naknade za korištenje svoje glazbe.

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) prvi put će preko svoje stručne službe Zaštite autorskih muzičkih prava, popularnog ZAMP-a, isplatiti autorske honorare za sadržaj koji se prikazuje na Netflixu. Prvi je to efekt od lanjskog potpisivanja ugovora o licenciranju glazbenih djela koji je HDS potpisao s ovom najvećom svjetskom platformom videa na zahtjev (VOD), navode iz strukovne udruge.

Autorske honorare dobit će oni glazbenici, uključujući hrvatske, čija se glazba vrtjela u filmovima i serijama gledanim na Netflixu u Hrvatskoj od 2016. do 2019. To, dakle znači od samog njegova “ulaska” u hrvatski audivizualni prostor. U prvoj godini emitiranja u nas Netlix je, prema podacima koje je ustupio ZAMP-u, nudio gotovo 43.000 pojedinačnih naslova, odnosno filmova i epizoda serija, što je 2019. naraslo na više od 163.000 naslova, čime se pokazuje koliko su veličina i doseg platforme rasli.

Tijekom spomenute četiri godine hrvatski korisnici (ne navodi se koliko je bilo i koliko ih je sad) sav ovaj sadržaj konzumirali su kroz više od 33 milijuna pojedinačnih streamova, a u ZAMP-u su obradili da je u emitiranom sadržaju bilo glazbenih djela više od 15.000 autora i nositelja prava iz cijelog svijeta.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 17.11.2021. / Sergej Novosel Vučković, poslovni.hr