Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u prosincu, ali ne i u Hrvatskoj

Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u prosincu, ali ne i u Hrvatskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu na mjesečnoj razini bilježila Francuska

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u prosincu 2020. godine, nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, dok je Hrvatska bilježila suprotan trend, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u prosincu 1,4 odnosno dva posto u odnosu na studeni, pokazali su podaci Eurostata. U studenom je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao 4,9 posto u EU, za 5,7 posto u eurozoni.

Najviše je na oba područja na kraju prošle godine poskočila prodaja odjeće, obuće i tekstila, za 10,0 posto u EU, te za 12,4 posto u eurozoni. U prethodnom je mjesecu potonula 27,9 posto u EU i 30,5 posto u eurozoni.

Porastao je i promet na benzinskim crpkama, za četiri posto u EU u odnosu na prethodni mjesec kada je potonuo 7,8 posto. U eurozoni uvećan je 5,1 posto u odnosu na studeni kada je pao 10,2 posto. Stabilizirao se i promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda, uz stopu rasta od 1,7 posto u EU, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni porastao je 1,9 posto u odnosu na studeni kada je pao 2,2 posto.

Najviše je na oba područja pala prodaja elektroopreme i namještaja, za 6,5 posto u EU, te za 7,0 posto na području primjene zajedničke europske valute.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu na mjesečnoj razini bilježila Francuska, za 22,3 posto, prema sezonskim prilagođenim podacima. Slijede Belgija i Irska s rastom prometa za 15,9 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji u prosincu pao 1,9 posto u odnosu na studeni kada je porastao 2,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Među zemljama EU-a čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježila Irska, za 11,1 posto.

Slijede Francuska i Estonija sa skokom prometa za 9,1 odnosno 5,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u prosincu 2020. pao na godišnjoj razini za 1,6 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.02.2021. / www.vecernji.hr