Produžuju se mjere za očuvanje radnih mjesta

Produžuju se mjere za očuvanje radnih mjesta

VLADA je na sjednici usvojila zaključak o produženju mjera potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i za mjesec travanj, a kako je istaknuto, za tu mjeru je do sada izdvojeno 10 milijardi kuna.

Vlada je zadužila Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) da donese odluku za travanj o produženju mjere "Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije".

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je s obzirom na izazovnu epidemiološku situaciju oko pandemije koronavirusa, odlučeno da će se i za travanj produžiti mjere za sve poduzetnike koji su pogođeni pandemijom.

"Možemo primijetiti da su trendovi na tržištu rada apsolutno pozitivni, sačuvana su radna mjesta i možemo reći da smo s ovim mjerama bitno utjecali na gospodarsko stanje u Hrvatskoj ali i oporavak u postpandemijsko vrijeme", ustvrdio je Aladrović.

U izjavi nakon sjednice vlade rekao je da će nastavak potpornih mjera za travanj državu koštati između 500 i 550 milijuna kuna. Izvijestio je i da je za oko 200 kafića i restorana potpora ukinuta zbog nepoštivanja epidemioloških mjera te naglasio da su potporne mjere povezane s epidemiološkima.

Predsjednik vlade Andrej Plenković je pak na vladi ustvrdio da se nastavlja s najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju je do sada izdvojeno deset milijardi kuna, a odnosila se na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika.

Plenković: Pokazali smo kako je država stala iza privatnog sektora i radnika

Ta činjenica je omogućila da bismo, prema procjenama HZZ-a i Ministarstva rada, do kraja ožujka trebali imati veći broj zaposlenih nego što je to bilo lanjskog ožujka, istaknuo je Plenković, dodajući i da prema podacima Ministarstva financija vrlo dobro idu i uplate za doprinose.

"Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, iza privatnog sektora, a iznad svega iza radnika i njihovih obitelji", poručio je Plenković.

Inače, navedeno je u zaključku vade, u 2021. godini za provedbu ove mjere osigurano je 2.3 milijarde kuna te se procjenjuje da će mjeru za travanj 2021. godine koristiti oko 30 tisuća poslodavaca za oko 120 tisuća radnika.

Cijeli članak pročitajte na index.hr

Četvrtak, 25.03.2021. / Hina, index.hr