Procjena Europske banke za obnovu i razvoj: Hrvatsku iduće godine čeka brz oporavak

Procjena Europske banke za obnovu i razvoj: Hrvatsku iduće godine čeka brz oporavak

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) pripremila je izvještaj o utjecaju pandemije koronavirusa na makroekonomsku situaciju u kojem Hrvatskoj predviđa pad BDP-a u 2020. godini za najmanje 7 posto.

Dobra vijest je, pak, da bi u 2021. godini trebao uslijediti oporavak te rast BDP-a od 6 posto.

EBRD ističe da je najveći razlog pada hrvatskog BDP-a propala turistička sezona zbog pandemije, s obzirom na to da prihodi od turizma čine oko 20 posto hrvatskog BDP-a.

U ožujku je zabilježen pad turističkih dolazaka za 75-80 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a sličan se postotni pad očekuje u drugom kvartalu, navodi EBRD.

U trećem kvartalu pad broja turističkih dolazaka trebao bi biti upola manji i iznositi oko 30 posto budući da je turistima iz glavnih emitivnih tržišta, poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke, lako do Hrvatske doći kopnenim putem. Kako se prihodi od turizma smanjuju, negativni efekti prelijevanja krize vjerojatno će se umnogostručiti, između ostalog, i kroz šok na tržištu rada, procjenjuju u EBRD-u podsjećajući da je četvrtina radnika u Hrvatskoj zaposlena na određeno vrijeme, većinom u turizmu.

Pad prihoda od turizma

“Kako prihodi od turizma budu padali, to će se preliti na druge sektore”, konstatira EBRD.

Oporavak ekonomije će, pak, ovisiti o uspješnom provođenju popuštanja epidemioloških mjera i načinu na koji bude izveden povratak u normalnost.

Mjere karantene značajno pogađaju i potražnju, kako za uslugama tako i za trajnim dobrima, dok će prodaja investicijskih dobara možda biti manje pogođena jer će se dio potrošnje usmjeriti na sanaciju šteta od snažnog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb, predviđa EBRD.

Očekuju i smanjenje robnog izvoza s obzirom na posebno veliku izloženosti Hrvatske teško pogođenom talijanskom gospodarstvu.

Hrvatska vlada odgovorila je na krizu snažnim paketima poticajnih mjera, koje trenutno dosežu vrijednost od približno sedam posto BDP-a i trebale bi ograničiti negativne posljedice za gospodarstvo u bliskoj budućnosti, ali i pogoršati fiskalne pokazatelje, smatraju u EBRD-u.

Zahvaljujući ublažavanju mjera, gospodarske aktivnosti bi se već ove godine trebale u određenoj mjeri normalizirati premda će i dalje biti niže od potencijala gospodarstva. U 2021., pak, EBRD predviđa "brzi" oporavak hrvatskog gospodarstva, uz procijenjenu stopu rasta od šest posto.

Cijeli članak pročitajte na index.hr

Srijeda, 13.05.2020. / Gordan Duhaček, Hina, index.hr