Problemi u opskrbi hranom izašli na vidjelo: 'Nismo u stanju osigurati ni 40 posto hrane'

Problemi u opskrbi hranom izašli na vidjelo: 'Nismo u stanju osigurati ni 40 posto hrane'

Trebalo je samo mjesec dana da globalizirani svijet počne voditi brigu o svojim zastarjelim interesima, a manje o globaliziranom sustavu povećavanja profita – kazao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, istaknuvši kako su tek sada pojavom krize uzrokovane COVID-om na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vidljivi pravi problemi na razini Hrvatske, ali i Europske unije.

- Sada svatko gleda u svoje dvorište i brine o svojim strateškim interesima. A mi, koji smo svoju sigurnost opskrbe stanovnika prodali umišljajući da u blizini ima viška hrane, i to jeftine, u jednom smo danu ostali s praznim policama u dućanima. Građani pune svoje ‘bunkere‘, jer ne vjeruju društvu, jer su duboko svjesni činjenice da domaća poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija imaju kapacitet za možda 40 posto potreba stanovništva. I što ako sljedeći kamion zbog nekog razloga, ne stigne u zemlju? - poručio je Kuterovac.

Također ističe da Hrvatska poljoprivreda svake godine treba imati više novca u proračunu, te kako poljoprivrednici danas dobivaju samo 80 posto novca na kojeg imaju pravo, unatoč tome što potrošačima nude kvalitetnije proizvode od onih uvoznih, piše Glas Slavonije.

- Osnovni je cilj u poljoprivredi povećanje proizvodnje i očuvanje ruralnih krajeva kroz život i rad stanovništva u njemu. No, statistika neumoljivo pokazuje da proizvodnju ne povećavamo. Trebamo se zapitati kako je moguće da provedbom zajedničke poljoprivredne politike neke zemlje, i to ne stare članice EU-a, u poljoprivredi postaju veliki proizvođači prehrambenih proizvoda, a mi, unatoč odličnim prirodnim resursima i tradiciji, nismo u stanju osigurati ni 40 posto hrane za naše stanovništvo - zaključuje Kuterovac.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.04.2020.