Problemi s razularenim turistima u jednom gradu eskalirali, čekaju ih visoke kazne, policija i zaštitari

Problemi s razularenim turistima u jednom gradu eskalirali, čekaju ih visoke kazne, policija i zaštitari

Grad Split uveo je konkretne kazne za turiste koji misle da nakon dolaska na našu obalu mogu otpustiti sve kočnice. Njihovo ponašanje, uz policiju, sada nadziru i zaštitari. HRT je provjerio jesu li, primjerice, kazne od 300 eura za uriniranje na javnom mjestu, dale rezultate i mogu li stanovnici splitskog središta odahnuti.

“To je vatrogasna mjera. To je nužno, jer nije ‘pet do dvanaest’ nego je ‘dvanaest i pet’. Problemi u gradu su zaista eskalirali ovu sezonu”, kaže turistički vodič Leo Nikolić.

‘I bogati gosti prepoznaju pljačku’

S druge strane, potvrdio je da nas turisti sve više percipiraju kao preskupu destinaciju: “Oni prepoznaju pljačku. Jedan Amerikanac vrhunskog standarda prepoznaje kad plati jednu gaziranu vodu 4,5 eura. To je ‘ripoff’, to ne može toliko koštati. To su ljudi koji znaju i gledaju svaki dolar, dodao je.

Da su gosti pretjerali smatraju i djelatnici čistoće upozoravaju kako su centar grada i Riva ujutro puni smeća. Smeća je, dodaju – svaki dan sve više i više.

Grad Split odlučio je s 300 eura kažnjavati: konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena...

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 28.06.2023. / poslovni.hr