Primorac: Stvara se dojam da najbolje ide odvjetnicima koji su stalno u medijima, što nije dobro

Primorac: Stvara se dojam da najbolje ide odvjetnicima koji su stalno u medijima, što nije dobro

Odvjetnici u Hrvatskoj nisu elita, ustvrdio je to Damir Primorac, poznati splitski odvjetnik, vlasnik Odvjetničkog društva ‘Primorac & partneri’, u ekskluzivnom razgovoru za prvi poslovni radio PoslovniFM.

– To vam je kao u svakom drugom poslu, imate poduzetnike kojima jako dobro ide, a i one kojima ne ide tako dobro. Stvara se dojam da najbolje ide onima koji su stalno u medijima, što nije dobro, ocijenio je Primorac u razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcasta Poslovni đir.

– Kada prijeđete staž od 15 godina u državnom aparatu (od čega i ulogu suca Općinskog i Županijskoga suda), onda ste željni vidjeti i kako je to u privatnom sektoru. Krenuo sam u najgore moguće vrijeme, vrijeme krize 2008. godine i moram vam priznati da sam se par puta pitao ‘što mi je to trebalo’, iskreno će Primorac o počecima samostalne karijere. Dodao je kako je zadovoljan s prvih 15 godina, posebno jer su ih stranke prepoznale i kako rade svoj posao.

Odvjetnici su kod nas uglavnom otvarali samostalne odvjetničke urede u kojoj je bio jedan odvjetnik, no u posljednje vrijeme sve je više odvjetnika koji se odlučuju za udruživanje, osnivajući odvjetnička društva s nekoliko partnera iz različitih vrsta prava. Taj model uobičajen u zapadnom svijetu, svidio se našim ljudima jer u jednom uredu mogu dobiti usluge iz raznih područja prava. To je bio razlog što je i odvjetnik Primorac umjesto samostalnog ureda otvorio odvjetničko društvo kojim ‘pokriva’ sve grane prava.

 – To sam učinio iz odgovornosti prema svojim klijentima. Bilo bi jako neodgovorno i opasno da jedan odvjetnik radi sve. Ja vam to uspoređujem s medicinom. To je prepoznao i veliki broj odvjetnika i zato je sve više odvjetničkih društava, pojasnio je Primorac. Cjelovit podcast razgovor poslušajte na podcast platformama Mixcloud i Spotify, poslušajte u streamu prvog poslovnog radija na www.poslovnifm.com ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Kad govorimo o sporovima u trgovačkom pravu, u vrijeme korone i sve češće se sugerira se da se sporovi okončaju ako je ikako moguće – mirenjem. Taj stav odvjetnik Primorac,podržava i sada, jer nerijetko je, kaže, mudrije provesti mirenje nego mučiti stranke s dugotrajnim sudskim postupcima. Tužbe među poduzetnicima, kako kaže, nisu rijetkost, a tuže se uglavnom zbog dugovanja, nezakonitih zatvaranja tvrtki, neispoštovanih stavki ugovora kojega su potpisali na početku poslovanja.

Na upit u kojoj su mjeri mladi pravnici zainteresirani za odvjetnički poziv i što bi njima poručio, Primorac spremno odgovora jer i kao predavač na fakultetu, ima priliku pratiti njihov razvojni put.

– Uvijek im govorim da ne misle kad završe pravni fakultet da je sve gotovo. Kad završite vidite da ste jedan od mnogih. Sljedeći korak je polaganje pravosudnog ispita, što je ključ da se ta vrata otvore….Morate proći sve da bi konačno došli do cilja, ocjenjuje Primorac.

Odvjetnici poput ostalih poduzetnika imaju pravo na pomoć države, poduzetničke kredite, no, Primorac ističe kako ih dosad nije koristio. No zato im je velika pomoć bio novac, državne potpore za podršku poduzetništvu, u vrijeme pandemije. Uz to, imaju i pravo na subvenciju države kod zapošljavanja novih djelatnika.

– Kod zapošljavanja vježbenika imamo pravo na pomoć, malo je, ali dobro dođe, naglašava.

Upitan i o činjenici da malo pravnika i odvjetnika odlazi u inozemstvo raditi, odgovara:

– Mi kao pravnici smo na neki način hendikepirani zbog različitosti pravnog sustava, te ‘prisiljeni’ ostati tu. Pravo međutim daje jednu veliku širinu, sutra možete raditi u diplomaciji, i to je dio prava, kao i brojnim drugim djelatnostima, kaže Primorac.

Odvjetništvo je branša u kojoj je sve više žena…

– Mislim da bez žena nigdje ne možemo. U pojedinim segmentima su žene veći perfekcionisti i više ulaze u pojedinu problematiku od muškaraca. Posebno je vrijedna ta ženska intuicija, ona nam puno pomaže u ovom poslu, ističe Primorac.

 Uz sve što radi, Damir Primorac je i počasni konzul Južne Koreje u Hrvatskoj, a to iskustvo je dragocjeno.

– Samo zadovoljan čovjek na poslovnom i privatnom planu je kompletan čovjek. I meni je obitelj pokretač moga rada za uspjeh na privatnom i poslovnom planu, poručio je na kraju razgovora za PoslovniFM Damir Primorac.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 08.12.2023. / Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM