Primorac: Koronavirus možemo pobijediti na dva načina

Primorac: Koronavirus možemo pobijediti na dva načina

Kada se pojavi neki virus o kojemu ništa ne znate, u tim trenucima se ide iznimno ekstremno, konzervativno, kao što je i većina država napravila jer se mora zaštititi populacija, rekao je profesor Dragan Primorac gostujući u Dobro jutro, Hrvatska gdje je komentirao popuštanje mjera.

Karantenom i izolacijom je, dodaje Primorac, poslana poruka da se virus neće pobijediti modernom medicinom, već metodama iz 19. stoljeća, a upoznavanjem s bolesti sustav se postepeno otvara.

Komentirajući kako se Hrvatska postavila, kaže da kada pogleda reakcije iz svijeta, postavili smo se vrlo odgovorno, a svi su lutali. Smatra da je Amerika pokleknula u pogledu javnog zdravstva, jer ga nikada nije razvijala, a mi smo napravili odlične preduvjete da budemo u situaciji u kojoj smo danas.

Govorio je da će epidemiju pobijediti odgovornost ljudi i ponosan je na ponašanje građana.

Rekao je da je vjerojatno prvi put u povijesti sva literatura oko covida besplatna i svima dostupna, a nikada ranije znanstvena zajednica nije bila toliko povezana i radila interdisciplinarno. Pojasnio je da će novo cjepivo stimulirati razvoj imunološkog odgovora i osoba će biti spremna za covid. Do cjepiva, dodaje, nije lako doći. Govorio je o imunitetu i testiranjima, kaže da je jasno da se populacija može procijepiti na dva načina – kada imamo cjepivo ili prirodnim kontaktom. Dodaje da niti jedan zdravstveni sustav ne može izdržati nagli porast oboljelih.


Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.05.2020.