Primili gotovo 2 milijuna kuna Vladine potpore, a nisu isplatili plaće radnicima

Primili gotovo 2 milijuna kuna Vladine potpore, a nisu isplatili plaće radnicima

Više od 1200 poslodavaca nije isplatilo plaće svojim radnicima u zadnja tri mjeseca, prema istraživanju agencije Fininfo.

Time je pogođeno najmanje 2.300 radnika. Međutim, ono što još više zabrinjava jest podatak da je gotovo 150 poslodavaca s liste neisplatitelja plaća dobilo potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak.

Dakle, gotovo 15 posto najnovije liste neisplatitelja plaća dobilo je potporu. Ti poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika za promatrano razdoblje, a su primili potpore od 1,77 milijuna kuna za ožujak.

Porezna uprava je 27. svibnja objavila najnoviji popis poslodavaca koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće svojim radnicima. Na listi se nalazi ukupno 1.237 poslodavaca od kojih je 1.185 pravnih osoba, a ostatak od 53 čine fizičke osobe, tj. obrtnici. Zajedno nisu isplatili plaće za ukupno 2.310 radnika koje zapošljavaju.

Na stranicama Porezne uprave objašnjeno je da se podaci o neisplati plaća temelje na dostavljenim JOPPD obrascima u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaća za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

Kriteriji za ulazak na listu su neisplata plaće 3 mjeseca uzastopno ili 3 mjeseca neisplate u vremenskom razdoblju od 6 mjeseci. Dodatno, napominje se kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne 3 mjeseca uzastopno. Također na popisu se ne nalaze porezni obveznici koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Portal novac.hr analizirao je dio popisa koji čine pravne osobe je 1.185 poslodavaca koji nisu isplatili plaće za 2.193 radnika.

Sljedećih šest djelatnosti koje se nalaze na listi neisplatitelja plaća se ujedno nalaze i u top 11 djelatnosti koje su dobile najveće isplate potpora za ožujak: Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, Trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, Gradnja zgrada, Specijalizirane građevinske djelatnosti, Kopneni i cjevovodni prijevoz i Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima.

Osim što subjekti koji pripadaju navedenim djelatnostima nisu uzastopno isplaćivali plaće za prva 3 mjeseca ove godine, također im je značajnije pao prihod za ožujak, a potpora za očuvanje radnih mjesta pokriva samo dio troškova poslovanja. S obzirom na sve navedeno i očekivani nastavak negativnih trendova u nastavku 2020. godine, kombinacija ovih činitelja bi mogla implicirati nepovoljniju situaciju u spomenutim djelatnostima.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.06.2020. / novac.jutarnji.hr