PEKARI U HRVATSKOJ

Prihodi im narasli za 60 posto, velika većina posluje s dobitkom, ali i dalje ne mogu pronaći dovoljno radne snage

Prihodi im narasli za 60 posto, velika većina posluje s dobitkom, ali i dalje ne mogu pronaći dovoljno radne snage

Pekarska industrija je, prema podacima Fine, prošle godine zabilježila rast od 60 posto. Više su i zapošljavali, iako priznaju da i oni jedva dolaze do radne snage.

Domaća pekarska industrija prošle je godine poslovala s dobitkom od 140,5 milijuna kuna.

"Njihovi su prihodi narasli za 60 posto. Trend rast pekarske industrije je nekakva konstanta, unatoč pokazateljima da uvozimo sve više pekarskih proizvoda", rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice.

No, s rastom uvoza, raste i izvoz, ali mnogo manje. "Od ulaska u EU do danas nama je i uvoz i izvoz udvostručen, ali uvoz je 185 milijuna eura, a izvoz 85 milijuna eura", rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Sektora za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore.

U Hrvatskoj se 929 poduzetnika bavi proizvodnjom kruha. Jedan od njih je i najstariji zagrebački pekar Miroslav Trajković, koji tvrdi da je do radne snage teško doći.

"Nekog dobrog radnika je teško naći. Mladi ljudi neće, oni bježe od fizičkog posla, a ovo je težak fizički posao. Neprestana vrućina, noćna smjena, noćni rad, masa mladih to ne želi", rekao je Trajković.

A i prosječna je plaća pekara za 30 posto manja od prosjeka. Ipak, u pekarnice se odavno ne ide samo po kruh.

"Sad se tamo može popiti kava, neki drugi topli napitak. Može se sjesti, pojesti nešto toplo s nogu i taj je trend doprinio rastu pekarske industrije u Hrvatskoj", rekla je Barišić.

I činjenici da je 70 posto pekara poslovalo s dobitkom.

Ovu i slične vijesti pronađite na portalu dnevnik.hr

Utorak, 29.10.2019. / dnevnik.hr