Predsjednica u Švicarskoj poručuje: ‘Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama’

Predsjednica u Švicarskoj poručuje: ‘Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je tijekom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj poručila kako su Hrvati uvjerili strance koliko je njihova zemlja lijepa, no da se sad mora uvjeriti svijet, a prije svega iseljeništvo, koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje.

"Uvijek ste bili tu i onda kad je Hrvatskoj bilo najteže i zato vam zahvaljujem", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim iseljenicima okupljenima u rezidenciji hrvatske veleposlanice u Švicarskoj, u Muri Bei Bernu, gradiću kraj švicarske prijestolnice. Prijam je organiziran u prigodi Dana državnosti, a predsjednica se ranije susrela i s voditeljima Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj. 

"Hrvatsko iseljeništvo je posebno u Domovinskom ratu pružalo ne samo materijalnu pomoć, nego i moralnu i političku potporu koja je bila potrebna kako bi nas strane zemlje priznale kao državu koja ima pravo na postojanje".

Naglasila je kako se svaki put kad ode u posjet inozemstvu sastane s predstavnicima hrvatske zajednice, što je jedan od prioriteta njezinog rada na funkciji predsjednice. Kao drugi prioritet istaknula je demografiju. 

"Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, a sad moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", poručila je predsjednica.

Ponovila je kako "Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo".

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim", zaključila je Grabar-Kitarović.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

 

Utorak, 09.07.2019.