Poznato kada se isplaćuje povrat poreza: Oko 240.000 osoba dobit će u prosjeku 3.000 kn

Poznato kada se isplaćuje povrat poreza: Oko 240.000 osoba dobit će u prosjeku 3.000 kn

Povrat poreza na dohodak očekuje se u lipnju, a oko 240.000 mladih dobit će u prosjeku 3.000 kuna, navodi Večernji list.

Ponedjeljak, 1. ožujka, zadnji je dan do kojega građani obveznici poreza na dohodak moraju predati godišnju poreznu prijavu za 2020. godinu. Ta se obveza, takozvani redovni postupak, odnosi na osobe koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga kao što su obrtnici, slobodne profesije i sve druge kategorije u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva koji su samostalno u poslovnim vodama.

Građani koji su u radnom odnosu ili ostvaruju neki drugi dohodak u zemlji nemaju obvezu podnošenja poreznih prijava, ali i te kategorije imaju pravo na povrat poreza ako se pokaže da su platili više nego što su trebali. Porezna uprava već nekoliko godina po službenoj dužnosti češlja dohotke građana i u posebnom postupku utvrđuje imaju li pravo na povrat ili eventualno doplatu poreza.

Porezna rješenja trebala bi stizati do kraja lipnja, a u tom bi mjesecu mogle biti i isplate povrata, a ne u kolovozu kao što je bilo do prošle godine. Poreznici procjenjuju da će građani ove godine dobiti oko 1,85 milijardi kuna preplaćenog poreza, što je oko 700 milijuna kuna više nego lani.

Razlika će otići na račune 240 tisuća mladih zaposlenih u dobi do 25, odnosno 30 godina. Mladi do 25 godina života ove će godine prvi put dobiti nazad sav lani uplaćeni porez na dohodak, dok će mladima između 25 i 30 godina država vratiti polovicu naplaćenog poreza. Radi se o mjeri kojom Vlada pokušava usporiti odlazak mladih u inozemstvo i potiče njihovo zapošljavanje kod kuće, donosi Večernji list.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 25.02.2021.