Poznati demograf tvrdi: ‘Hrvatska nastavlja izumirati, samo malo sporije…’

Poznati demograf tvrdi: ‘Hrvatska nastavlja izumirati, samo malo sporije…’

U splitskom rodilištu je prošle godine rođeno najviše djece u Hrvatskoj koja demografski izumire.

Već je svima jasno da nam se crno piše kada je u pitanju demografska slika. Međutim, da nije Dalmatinaca čini se da bi bilo još gore, piše Slobodna Dalmacija. Naime, prošle je godine u splitskom rodilištu rođeno najviše djece u Hrvatskoj, čak 4532 bebe. Za usporedbu, u rodilištu KBC-a Zagreb, prošle je godine rođeno 3899 beba.

Iz ovotjednih podataka Državnog zavoda za demografsku statistiku proizlazi da je posebno loša situacija na istoku zemlje, a u najvećoj mjeri se popravlja upravo Splitsko-dalmatinska županija. Negativan prirodni prirast zabilježen je u 492 grada i općine, a u samo 11 gradova i 47 općina prošle godine je bilo više rođenih nego umrlih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri grada imaju više rođenih nego umrlih (Kaštela, Sinj, Solin i Vrgorac), a u plusu je i deset općina.

Hrvatska izumire, samo sporije

Prof. dr. Nenad Pokos, demograf s Instituta “Ivo Pilar”, kao pozitivan primjer posebno ističe i Cetinsku krajinu, odnosno Sinj, gdje je prošle godine rođeno 15 stanovnika više nego što ih je umrlo, a godinu prije umrlih je bilo čak 42 više od rođenih. “No, nažalost, ti pozitivni trendovi ne mogu bitno promijeniti opću situaciju. Hrvatska nastavlja izumirati, samo malo sporije”, smatra Pokos.


Cijeli članak dostupan na: net.hr

Srijeda, 24.07.2019.