POVRAT POREZA: Još je manje od 8 dana za prijavu, provjerite trebate li predati obrazac

POVRAT POREZA: Još je manje od 8 dana za prijavu, provjerite trebate li predati obrazac

Redovni se postupak odnosi na nekoliko kategorija poreznih obveznika koji su dužni sami predati godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH). Takvu obvezu imaju građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, djelatnosti slobodnih zanimanja, oni u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Obvezu prijave poreza imaju i članovi posada brodova u međunarodnoj plovidbi.

Ti porezni obveznici su dužni godišnju prijavu podnijeti do kraja veljače, a kako je 28. veljače ove godine nedjelja, zadnji dan za podnošenje prijava za 2020. godinu je ponedjeljak, 1. ožujka, piše net.hr.

Iz Porezne uprave u odgovoru na upite o godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2020. godinu napominju i kako je za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost propisano da se poslovnim primicima poreznog razdoblja ne smatraju primici po osnovi potpora primljenih radi ublažavanja posebnih okolnosti propisanih propisom kojim je uređen opći porezni postupak. Također, porezno priznatim izdacima, koji ne uvećavaju osobni odbitak, se smatraju i sve donacije dane pravnim ili fizičkim osobama koje se odnose na otklanjanje posljedica katastrofe prema Odluci o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom (primjenjuje se prilikom podnošenja godišnjih prijava za 2020.), napominju.

Za većinu građana ipak provodi se posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a njega na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku s kojima raspolaže Porezna uprava provodi po službenoj dužnosti.

Građani za koje će se provesti poseban postupak mogu najkasnije u ponedjeljak, 1. ožujka podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (ZPP-DOH), kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica.

Građani putem tog obrasca dostavljaju podatke kojima Porezna uprava ne raspolaže, na temelju kojih mogu ostvariti prava na dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti, prebivalište na potpomognutom području prve skupine i području Grada Vukovara, ili pravo na dio doprinosa za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.


Izvor: net.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 22.02.2021.