Povećanje porodiljnih naknada iduće godine?

Povećanje porodiljnih naknada iduće godine?

Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade pustilo je u javnu raspravu do 3. prosinca izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci.

Taj je iznos za zaposlene i samozaposlene roditelje sad limitiran na 3991 kunu odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5.654 kune, odnosno 170 proračunske osnovice.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od 6. mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Od travnja iduće godine taj će limitirani iznos ipak biti veći za 1663 kune. Ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno.

Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno prethodno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

Utorak, 05.11.2019. / www.24sata.hr