Povećanje plaća i niži PDV od Nove godine? Ministar financija tvrdi da je moguće.

Povećanje plaća i niži PDV od Nove godine? Ministar financija tvrdi da je moguće.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je jučer uvođenje eura tijekom boravka u Dubrovniku, gdje se održava konferencija Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i Hrvatske narodne banke koja okuplja guvernere i ministre financija iz srednje i istočne Europe.

Na pitanje reportera RTL-a Borisa Miševića je li bio povijestan trenutak za Hrvatsku to što je poslano pismo namjere u Bruxelles vezano za uvođenje eura i ulazak u eurozonu, Marić je rekao da je to “jedan od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti” da su ga “Vrlo dobro pripremili” i da je učinjen ogroman posao na pripremi, pišu Vijesti.hr.

2024. je realistična godina za uvođenje eura

Nije znao točno reći hoće li od 1. siječnja 2024. godine hrvatski građani početi plaćati eurima “Teško je reći koja godina, ali bih rekao da je čak i moguće. Mi smo preuzeli obveze za ispunjavanje nekih mjera. To moramo sami napraviti kako bi se pojačao i gospodarski rast. Ova godina koju spominjete je realistična”, poručio je ministar.

Marić je podsjetio da smo se obvezali nastaviti smanjivati parafiskalne namete,a jedna od mjera rasterećenja je stopa PDV-a od 1. siječnja 2020.

“Na dobrom smo tragu da nađemo prostor kako dati novi zamašnjak poslodavcima da daju veće plaće. Koji oblik i koji način, pričekajmo još nekoliko tjedana. Kada sve napravimo, prvo ću prezentirati predsjedniku Vlade, Vladi i parlamentarnoj većini, a onda idemo u javnu objavu”, rekao je ministar te dodao: “Ne možemo mi s poreznim zakonima nekoga primorati, ali to je jedan dio stimulansa.”


Cijeli članak dostupan na: net.hr

Ponedjeljak, 15.07.2019.