Povećanje plaća državnih i javnih službi: 'Povećavaju se troškovi proračuna, a reformi i dalje nema'

Povećanje plaća državnih i javnih službi: 'Povećavaju se troškovi proračuna, a reformi i dalje nema'

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić komentirao je najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ocijenio je da je najavljeno povećanje osnovice plaća od 6,12 posto za državne i javne službenike rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Najavio je i da će se osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podići s 3.800 na 4.000 kuna.

"Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovo povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće bez da se u jednom resoru napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati", kazao je.

Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje, istaknuo je Majetić.

Napominje i kako poslodavci ne misle da su plaće velike. "Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali mislimo i da se se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija i zdravstva i obrazovanja i javne uprave i vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća", rekao je Majetić u izjavi za Hinu.


Članak je u skraćenom izdanju prenesen s poslovni.hr

Srijeda, 16.10.2019. / www.poslovni.hr