Potpuni apsurd otvaranja lokala: 'Isplativije mi je ostati doma nego raditi... Tužno'

FOTO: Ilustrativnog karaktera

Potpuni apsurd otvaranja lokala: 'Isplativije mi je ostati doma nego raditi... Tužno'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je iznio nove preporuke za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa u trgovinama. O ugostiteljima ni riječ, primjećuje vlasnica, odlažući mobitel na stol. Njezin će lokal na red doći tek u drugom krugu, u svibnju. Što će tada biti s biznisom gazdarice Troskot, koja je prvu slastičarnicu, u kojoj radi svoj sladoled, kolače i torte, otvorila prije deset godina, još uvijek se ne zna.

- Mislim da postoje dvostruki standardi. Pekarnica, kiosk može, ali mi ne. U čemu je razlika? Zašto kiosk može prodavati sladoled, a mi ne? Pitala sam mogu li prodavati sladoled iz vitrine koja je na samom prozoru lokala i da nitko ne ulazi u lokal. Rekli su da ne mogu jer je to usluga. No ako ga pomaknem unutra i sladoled stavim u čašicu koju zapakiram u škarnicl, e onda je isporuka, a ne usluga. Pa tko se tu može snaći? - žali se novinarima Jutarnjeg lista.

16 stolova, koliko bi sada bilo raspoređeno uokolo da nije lockdown, naslagani su u kutu.

- Počela sam već pomalo računati kako rasporediti te stolove da se poštuje distanca... Uz to, trebali bismo svaki od tih boksova odijeliti pleksiglasom. O tome nitko ne govori. Kvadrat pleksiglasa je 500 kuna. Znači, od ugostitelja koji nemaju nikakve prihode, još se očekuju i investicije... - zaključuje.

- Mi se bojimo otvoriti. U slučaju 50 posto manjeg prometa, radili bismo oko 300 do 350 tisuća kuna, a to je dovoljno tek da se pokriju plaće zaposlenika. Čime će oni raditi, kojim materijalima i gdje? - pita se.

Strah ju je dvije stvari. Jedna je da će država preko noći presjeći sve mjere, a oni neće uspjeti iz poslovanja generirati dovoljno prihoda. Druga, da će mjere, koje će se donijeti za rad ugostiteljskih objekata, biti toliko komplicirane da ih nitko neće znati implementirati niti rastumačiti.

- Recite vi meni, ako se prihodi prepolove, stolovi prepolove, cijene bi se morale udvostručiti da možemo normalno poslovati. Znači, kuglica sladoleda trebala bi biti 20 kuna, a komad torte 42 kune. No, svi znamo da se to neće dogoditi. Kako će si to netko moći priuštiti? - govori.

- Da, isplativije mi je ostati doma nego raditi. Ali to mi je tužno... - naglašava.


Izvor: Jutarnji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 27.04.2020.