Postali su najbolji mikrograd za ulaganje u Europi, ali to im nije uspjelo preko noći

Postali su najbolji mikrograd za ulaganje u Europi, ali to im nije uspjelo preko noći

Od 2014. do 2018. iz EU fondova su povukli više od 20 milijuna kuna, a uskoro kreće projekt Aglomeracija Ivanec "težak" 130 milijuna kuna.

U Poslovnoj zoni Ivanec-istok trenutačno su dva velika izvozna ulagača pred otvaranjem novih proizvodnih hala i logističkih objekata, a velika njemačko-hrvatska tvrtka u Industrijskoj zoni dovršila je svoju četvrtu halu i u njoj aktivirala izvoznu proizvodnju. Osim toga, u obje zone ulaze novi investitori. To su samo neke od aktivnosti trenutno u Gradu Ivancu. 

"S gradskom tvrtkom Poslovna zona d.o.o. ulagačima su prodali gotovo svo poslovno zemljište koje su u zonama imali u svom vlasništvu.  Ohrabruje nas što stižu i novi zahtjevi potencijalnih vanjskih investitora, među kojima su neki iznimno respektabilni u pogledu poslovnih planova. Nadalje, rast poreznih prihoda koji bilježimo i u prvim mjesecima ove godine pokazuje povećanje i broja zaposlenih i plaća. Ivanec ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj - 2%! Gospodarstvo raste, s time da i ivanečko područje opterećuje svehrvatski problem: nedostatak radne snage", osvrnuo se na početku gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Priznanje Financial Timesa
Da se u Ivancu već dugo nešto događa i da se radi o nečemu vrijednom pažnje, potvrdio je i Financial Times prepoznavši ih odličnim mjestom za ulaganja. Riječ je, kažu iz Grada, o cijelom skupu pažljivo razrađenih i ciljanih politika koje su 'brusili' i razvijali dobrih desetak godina te pritom sve svoje snage usmjerili prema jednom, glavnom strateškom cilju - a to je stvaranje povoljne poslovne klime za biznis.

"Te smo politike profilirali kao strategije. Financial Times ih je prepoznao te 2014./2015. svrstao Ivanec među 10 mikrogradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja. Dvije godine kasnije proglasio nas je pobjednikom u toj kategoriji i preporučio kao najpoželjniju europsku ulagačku destinaciju u kategoriji mikro gradova. Varaju se oni koji misle da se sve to može postići preko noći. Od cijelog tima koji je bio uključen u ove procese, sve to zahtijevalo je izvanserijski trud, iznimno zahtjevno osposobljavanje po međunarodnim certifikacijskim kriterijima i rad debelo izvan radnog vremena", dodao je gradonačelnik. Razvoj sistematiziranog i visoko standardiziranog povoljnog poslovnog okruženja Grad je proteklih godina formalizirao kroz međunarodni projekt BFC (Business Friendly Certifikation) koji se u suradnji njemačke Vlade, US AID-a i drugih inozemnih partnera provodi u tranzicijskim zemljama JI Europe.

Ivanec je za sada jedini hrvatski grad koji uspješno, počevši od 2012., svake tri godine recertifikacijom potvrđuje poslovnu orijentaciju i business friendly sistem organizacije rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava. U svakodnevnom poslovanju to se realizira na način da im je Grad partner u poslovanju i to kroz cijeli niz usluga, potpora i kapitalnih projekata kojima direktno i indirektno potiče razvoj MSP-ova.  "Potaknuti trendom odlaska mladih ljudi iz Hrvatske, unazad dvije godine sustavno se bavimo lokalnom poduzetničkom zajednicom u dijelu koji se odnosi na poduzetnike početnike.

Iz EU sredstava provodi se projekt u sklopu kojeg poduzetnici početnici mogu koristiti usluge poslovnog mentorstva, specijalističke edukacije, mogu se i promovirati na poslovnim sajmovima te na web poduzetničkom katalogu IvanecBiz.com. I ono najvažnije - od ove godine nudimo im mogućnost ulaska u Poduzetnički inkubator bez plaćanja najamnine, sa 100%-im oslobođenjem od plaćanja troškova te 100% besplatnim administrativnim i savjetodavnim uslugama. Stopa nezaposlenosti nam je lani bila 4%, ove godine je još niža - 2%. U slučaju Ivanca to znači da je, u prosjeku, broj nezaposlenih koji su prijavljeni u sustav, ispod 200 ljudi. I to su tzv. teško zapošljive kategorije, što je, nažalost, hrvatski nacionalni problem", rekao je Batinić o stvarnim pokazateljima stimulirajuće poduzetničke infrastrukture.

Članak je u skraćenom izdanju preuzet s poslovni.hr

Utorak, 11.06.2019. / www.poslovni.hr