Poslovna struktura u Hrvatskoj još uvijek se mijenja presporo: U odnosu na pretkrizne godine svega 20-ak tisuća više zaposlenih

Poslovna struktura u Hrvatskoj još uvijek se mijenja presporo: U odnosu na pretkrizne godine svega 20-ak tisuća više zaposlenih

U zadnjih godinu dana najviše je rastao broj zaposlenih u građevini, ICT-u i turizmu dok pad i dalje bilježi prerađivačka industrija.

Uobičajeno za prvi mjesec u godini, broj ukupno zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju bio je nešto niži nego krajem protekle godine, ali na godišnjoj razini povećan je za oko 34 tisuće ili 2,3 posto, na gotovo 1,52 milijuna.

Kratkoročna državna statistika pokazuje i da je od toga u pravnim osobama zaposleno nepunih 1,32 milijuna osoba, što je u međugodišnjim usporedbama podjednak porast (za više od 30 tisuća ili 2,4%). Dok je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih ponovno pao, i to za nešto više od dvije tisuće zaposlenih (na 226 tisuća), godišnjim porastom od gotovo deset posto prednjačile su tvrtke iz sektora građevinarstva s povećanjem broja zaposlenih za više od 8200, na 93 tisuće.

Za solidnih sedam posto porasla je u tih godinu dana i zaposlenost u djelatnostima Informacija i komunikacija, a više ljudi nego lani radi i u hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti, sektoru transporta, ali i u djelatnostima poput zdravstva i obrazovanja, gdje se najveći dio odnosi na javni sektor.

Gleda li se nešto dulje razdoblje, u protekle četiri godine većina djelatnosti koje nose značajniji udjel povećala je broj zaposlenih. No, dobar dio ih je i dalje ispod pretkriznih razina, što je dijelom priča o restrukturiranju poslovnog sektora i tehnološkim promjenama, ali iz današnje perspektive i priča o iseljavanju.

U odnosu na zadnju pretkriznu godinu ukupan broj zaposlenih u Hrvatskoj danas je veći samo 20-ak tisuća, a u pravnim osobama za oko 110 tisuća.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Srijeda, 26.02.2020.