Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

HUP je proveo anketu među svojim članicama o troškovima proizašlim iz uvođenja dodatnih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u doba pandemije (fizičke barijere, viziri, maske, dezinficijensi, kamere)

Iz ankete Hrvatske udruge poslodavaca u kojoj su sudjelovali poslodavci koji zapošljavaju 42.000 radnika proizlazi da je prosječan iznos preventivnih mjera po radniku gotovo 1.300 kuna.

Razlike su značajne među sektorima, a najveće izdatke imaju uslužne djelatnosti koje su osim svojih radnika morale investirati i u zaštitu zdravlja svojih kupaca poput turizma i ugostiteljstva, benzinskih postaja i trgovine.

Do sada su po zaposlenom imali ukupan trošak od 1.460 do 2.050 kuna, prerađivačka industrija i građevina kreću se u rasponu od 1000 do 1100 kuna po zaposlenom, a ICT oko 500 kuna. Privatne zdravstvene i socijalne ustanove, odnosno poliklinike zbog pojačane zaštite radnika imaju desetorostruki rast tih troškova. Primjenjujući ove podatke na cijele sektore dolazimo do velikih iznosa radi zaštite zdravlja koje su poslodavci preuzeli na sebe u pandemiji – prerađivačka industrija izdvojila je 230 milijuna kuna, trgovina 300 milijuna kuna, a građevina 105 milijuna.

Anketirani sektori podnijeli su gotovo 800 milijuna kuna dodatnih troškova od početka pandemije, što daje prosječni iznos od 130 milijuna kuna mjesečno.

„Naša anketa pokazala je ono što u HUP-u neprestano ponavljamo – gospodarstvo ovu krizu neće izdržati bez uvođenja kompenzacijskih mjera. Troškovi kontinuirano rastu, a ne uvode se adekvatna rasterećenja koja bi ih amortizirala. Sada je pravi trenutak i za smanjenje svih onih nepotrebnih parafiskalnih nameta i naknada čije se uklanjanje godinama odgađa. Bez čvrstog realnog sektora ni drugi dijelovi društva neće opstati kroz ovo neizvjesno razdoblje pandemije kojoj se zasada još ne nazire kraj.“ – istaknuo je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 05.11.2020. / www.poslovni.hr