Poslodavci u panici: Njemačka preotima Hrvatskoj sezonce!

Poslodavci u panici: Njemačka preotima Hrvatskoj sezonce!

Dogodine sezona bez kuhara, konbara iz Srbije i BiH, vrata im otvara Njemačka

Kvote za uvoz stranih radnika ove su godine bile spas u zadnji trenutak, a Zakon o strancima, koji bi trebao liberalizirati zapošljavanje stranaca, samo će djelomice riješiti problem radne snage u ugostiteljstvu, poruka je prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja održanog u Čakovcu.

U verziji koju su ugostitelji imali prilike vidjeti nekoliko im je stavki sporno. Jedna je da će poslodavac, na datum kada predaje zahtjev za zapošljavanje stranca, za sobom morati imati tri mjeseca s prihodom od najmanje 70.000 kuna mjesečno. To, pak, kako je u Čakovcu upozorio jedan dubrovački ugostitelj, u zimskim mjesecima nema čak 80 posto jadranskih restorana, a ožujak je krajnje vrijeme da se počnu ekipirati za nadolazeću sezonu. Ugostitelje također muči što postoji mogućnost da bi i po novom tjednima mogli čekati da im lokalne ispostave Zavoda za zapošljavanje za svakog pojedinog radnika daju dozvolu za zapošljavanje. Neizvjesnost oko radne snage u 2020. povećava i novi njemački zakon, koji omogućava useljenje stručne radne i iz zemalja koje nisu članice EU.

- Ove godine je bilo raznih problema. Od poslodavaca koji nisu precizirali kakve radnike trebaju ili su nudili mizerne četiri tisuće kuna za kuhara, preko lokalnih službi koje su se bavile radnim dozvolama i kojima je ljetos od četvero zaposlenih troje bilo na godišnjem, do nepouzdanih agencija za zapošljavanje koje bi dovele radnike u Hrvatsku i nikad ih ne bi spojile s poslodavcem. Mi smo, recimo, imali situaciju da rješavamo problem 14 radnika iz Makedonije, koji su se stigli u 23 sata na zagrebački kolodvor, a da ih nitko nije čekao niti pitao za njih. Sam proces zapošljavanja je, pak, bio spor i nejasan, a praksa se, povrh svega, razlikovala od grada od grada. Istovremeno, mora se priznati, sve je više poslodavaca kod nas koji uredno plaćaju prekovremene, imaju normalno radno vrijeme, daju stimulacije i bonuse na kraju sezone, neki čak i jednu cijelu plaću više - prepričava iskustva Nataša Kačar, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

Maksimalan fokus i dalje ostaje na domaćim i radnicima iz regije, kažu ugostitelji, ali svjesni su da će se za sezoncima ubuduće morati posezati i udaljenije zemlje.
Više pročitajte na portalu Večernji.hr.

Petak, 25.10.2019.