Poslodavci trebaju osvijestiti utjecaj mentalnog na fizičko zdravlje zaposlenika

Branimira Pašalić

Poslodavci trebaju osvijestiti utjecaj mentalnog na fizičko zdravlje zaposlenika

Uoči Praznika rada stručnjaci za upravljanje ljudskim potencijalima pozvali poslodavce na veću brigu o mentalnom zdravlju zaposlenika.

Nedostatak radne snage i posljedice koje je ostavila pandemija bolesti COVID-19, poslodavce u Hrvatskoj potiču na sve veću brigu o zaposlenicima. U međunarodnim korporacijama i velikim tvrtkama zaposlenicima su osigurani zdravstveni sistematski pregledi te rekreativne aktivnosti što doprinosi očuvanju njihovoga fizičkog zdravlja, no sve se veća pozornost pridaje i mentalnom zdravlju zaposlenika. Naime, narušena mentalna ravnoteža, ističu stručnjaci za upravljanje ljudskim potencijalima koji će u Zagrebu govoriti na konferenciji Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership, negativno se odražava na cijeli organizam. Zato su uoči Praznika rada poslodavce pozvali na veću brigu o mentalnom zdravlju zaposlenika.

Ako radite posao u rokovima, pod visokim stresom i jako mentalno involvirani, tijelo vam pati. Ono je u napetosti i javljaju se razni simptomi – od umora i otežanog disanja preko križobolje i zakočenosti u vratu do glavobolje. Na njihovu pojavu, pogotovo ako se simptomi ponavljaju, trebamo reagirati, tj. posjetiti obiteljskog liječnika koji će nas ako je potrebno, dalje uputiti specijalistu fizikalne medicine. Trebamo znati prepoznati prve znakove narušene mentalne ravnoteže i pronaći način kako odmoriti um. Moramo osvijestiti koliko mentalno zdravlje utječe na ono fizičko, te se potruditi otkriti uzrok poteškoća, a ne samo liječiti njegove posljedice“, poručila je liječnica Branimira Pašalić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, menadžerica ljudskih resursa i menadžerica u zdravstvu.

Stručnjaci za ljudske resurse slažu se da će tvrtke sve veću pozornost trebati posvećivati prevenciji bolesti kod svojih zaposlenika.

Trend u ljudskim resursima pokazuje pomak prema sveobuhvatnijim programima podrške, uključujući brigu za mentalno i fizičko zdravlje. Organizacije sve više prepoznaju važnost brige o psihičkom i fizičkom zdravlju zaposlenika kao ključnog faktora za produktivnost i zadovoljstvo. U globalnom kontekstu, sve veći fokus na holistički pristup zdravlju radnika predstavlja evoluciju u korporativnoj kulturi i menadžmentu ljudskih resursa. U Hrvatskoj su inicijative još uvijek sporadične i u prvom su redu vezane uz velike kompanije“, rekla je Mirta Fraisman Čobanov, direktorica Partus Akademije i trenerica leadershipa čiji je program za potporu zaposlenicima BodyBrain već uspješno implementiran u nekoliko velikih tvrtki.

Među sektorima koji trenutačno imaju najviše sluha za potrebe svojih zaposlenika, su bankarstvo, telekomunikacije i trgovina.

U našoj Erste zajednici briga o fizičkom i mentalnom zdravlju zaposlenika izuzetno je važna. Ključni elementi su promicanje zdravog načina života, poticanje na bavljenje sportom, osiguravanje sigurnog i zdravog radnog okruženja te redoviti sistematski pregledi za sve zaposlenike. S ciljem stvaranja korporativne kulture koja podržava dobrobit zaposlenika u svim aspektima njihova života, te dodatne promocije cjelovitog pristupa zdravlju zaposlenika, prije nekoliko smo godina pokrenuli platformu 'Zdrava glava'. 'Zdrava glava' uključuje razne sadržaje za promociju zdravlja – vrlo posjećene webinare stručnjaka, tekstove i online edukacije dostupne svim zaposlenicima, ali i individualnu i grupnu podršku u izazovnim poslovnim situacijama. Iako smo u velikoj mjeri posvećeni zdravlju zaposlenika, želimo i dalje razvijati nove inicijative i aktivnosti”, kazala je Danijela Sobočanecinterni coach i voditeljica Erste platforme 'Zdrava glava' u Erste banci.

Danijela Sobočanec, Branimira Pašalić i Mirta Fraisman Čobanov svoje će znanje i iskustvo vezano uz suvremeno upravljanje ljudskim potencijalima iznijeti na konferenciji Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership koja će se u zagrebačkom hotelu International održati u četvrtak 23. svibnja 2024. godine. Riječ je o konferenciji koja je namijenjena direktorima, poduzetnicima, menadžerima, stručnjacima za ljudske potencijale, liječnicima te zaposlenicima koji žele unaprijediti svoju karijeru i kvalitetu života.

O zdravlju kao preduvjetu dobre kvalitete osobnog i poslovnog života na konferenciji će, među ostalima, govoriti akademkinja Vida Demarin, specijalistica neuropsihijatrije, i psihijatrica Maja Bajs Janović.

Svoja će iskustva iz poslovne perspektive s okupljenima podijeliti predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić, menadžerica Razvoja ljudskih resursa tvrtke dm – drogerie markt Hrvatska Nataša Odak i vlasnik tvrtke Motus Melior Goran Marković.

Konferenciju organizira Partus Akademija.

Utorak, 30.04.2024. / partus-konferencije.hr