Poslodavci traže da novi Zakon o strancima bude fleksibilan

Poslodavci traže da novi Zakon o strancima bude fleksibilan

Vlada je 27. kolovoza uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o strancima

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je da novi Zakon o strancima mora biti fleksibilan, te da se ukidanjem kvota ne smije stvoriti model koji bi bio kompliciraniji od sadašnjeg

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa o što jednostavnijoj primjeni zakona, a pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju, kaže se u priopćenju HUP-a.

Iz HUP-a prvenstveno očekuju da novi sustav omogući jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca od sadašnjeg modela, u slučaju da domaćih radnika nema na tržištu rada.

Navode da dosadašnji sustav kvota nije odgovarao zahtjevima suvremenog doba, a kako se HUP opetovano zalagao za uvođenje liberalnijeg modela koji ne poznaje kvote, a kojim bi se radnike iz inozemstva moglo zaposliti ovisno o trenutnim potrebama određenog poslodavca.

Novi Zakon o strancima predlaže upravo takav model s čime su iz HUP-a suglasni, ali smatraju da se uz uvođenje beskvotnog modela moraju olakšati i uvjeti koji su zadani u trenutnom prijedlogu zakona, a koji predstavljaju ograničenja poslodavcima kakva nije imao ni kvotni sustav.

Naime, Vlada je 27. kolovoza uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o strancima, kojima se predviđa da Vlada više ne donosi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već su poslodavci u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada.

Članak je u skraćenom izdanjeu prenesen s tportala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: zakon, stranci, rad, HUP
Srijeda, 09.09.2020. / www.tportal.hr