Poslodavci koji su uložili sredstva u zaštitu zaposlenika sad su najviše na udaru

Poslodavci koji su uložili sredstva u zaštitu zaposlenika sad su najviše na udaru

Oni koji su bili najoprezniji i već od ožujka testirali svoje radnike, sad mogu imati problema s poreznim nadzorom

Tvrtke od početka pandemije ulažu velika sredstva u higijenske uvjete i organizaciju poslovanja da bi se spriječilo širenje zaraze, a oni koji su bili najoprezniji sad su najviše na udaru.

Apsurdno, pokazuje se, da su imali porezno nepriznate Covid troškove za testiranja svojih radnika u prethodnih šest mjeseci.

To je posljedica recentne runde izmjena i dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Stupile su na snagu 19. rujna i objavljene u NN br. 103/2020, a razlog su velike glavobolje u poslovnom sektoru.

Kako se na stranicama Porezne uprave navodi, iznimno od posebnih propisa o oporezivanju dohotka, ovime je propisano da se trošak laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti što ih poslodavac omogućuje radnicima koji ostvaruju plaću, a u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca, ne smatra primitkom po osnovi nesamostalnog rada (plaćom).

“Temeljem te odredbe testiranje bi se smatralo troškom poslodavca, ali ne i plaćom u naravi stoga ne bi postojala obveza obračuna javnih davanja. Zbog toga ne postoji ni obveza iskazivanja navedenog u obrascu JOPPD kao oporezivog, niti novog neoporezivog primitka. Ova odredba primjenjuje se od stupanja na snagu Pravilnika, od 19. rujna 2020. te nije propisana retroaktivna primjena”, pojašnjenje je porezne administracije.

Međutim, tako je moguće iščitati da je prema Poreznoj bilo upita glede mogućeg rješenja problema retroaktivnom primjenom. Zakonski režim na koji ukazuju pojedini porezni stručnjaci i epidemija koja je sastavnica propisa, pak, odlučujući su razlozi zašto u poslovnoj zajednici očekuju da će Ministarstvo financija pronaći rješenje.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 01.10.2020. / www.poslovni.hr