Poslodavci će i dalje provoditi ovrhe na plaću

Poslodavci će i dalje provoditi ovrhe na plaću

Nepotrebni institut čije se ukidanje već dugo predviđalo i najavljivalo Vlada je ostavila za sljedeću godinu.

Ovrha na plaći, po općim ocjenama nepotrebni institut čije se ukidanje predviđalo prošlogodišnjim prijedlogom novog Ovršnog zakona (kao i ovlasti HZMO-a za ovrhe na mirovini), prema Vladinom rokovniku aktivnosti prenesena je i na sljedeću godinu, tako da svojom složenošću i dalje ostaje uteg za poslodavce i njihove računovođe. Kao relikt socijalizma i danas ga prate ocjene presporog uklanjanja iz sustava, iako bez jasnih razloga. Fina kao središnji nositelj provedbe ovrhe na novčanim sredstvima u slučaju ukidanja ovrhe na plaći spremna je praktički već sutra provoditi i te isprave vjerovnika, po istom sistemu kako zadužnica, tako i izjava o suglasnosti pljenidbe plaće.

Pouzdan sustav

Banke navodno na to pozitivno gledaju prvenstveno zbog pouzdanosti Fininog sustava, dok se Ministarstvo pravosuđa i uprave ovim promjenama nikad nije protivilo. Ipak, u najnovijim izmjenama i dopunama OZ-a upućenima u Sabor, novog rješenja zbog kojeg bi poslodavci odahnuli – nema, pa ni unatoč zadnjoj u nizu inicijativa za osuvremenjavanje tog dijela ovrhe pod koju se u sklopu e-savjetovanja ovog propisa potpisala Udruga računovođa HGK.

Sa zahtjevom da se administrativni teret provođenja ovrhe prebaci s poslodavaca na Finu u aktualnoj Noveli zasad nisu uspjeli, uz objašnjenje ‘odbijenice’ u kojem se navodi da navedeni koncept ovrhe odgovara trenutačnoj gospodarskoj situaciji te ostvaruje svrhu, a to je naplata tražbine ovrhovoditelja.

Benefiti za državu

Prema riječima njihovog predsjednika Davora Brkića, efikasnija naplata potraživanja i pravednost redoslijeda naplate, zaštita vjerovnika u redoslijedu naplate kao i zaštita dužnika u smanjenju kamata i nemogućnosti dvostruke naplate po ovršnoj dokumentaciji tek su dio benefita koji se ovime propuštaju. Pozitivan aspekt bio bi i zaštita poslodavca od rizika preuzimanja tuđeg dugovanja i troška prilikom provođenja ovrha na plaći što očito može biti značajna stavka u korona krizi, uz zaštitu dostojanstva radnika te kako on tvrdi i jedna važna društvena dodatna vrijednost. To je jedini način kako utvrditi stvarni broj i stanje ovršenih u RH...

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.11.2020. / poslovni.hr