Porast plaće u javnom sektoru do 500 kuna, a u privatnom ni 50 kuna

Porast plaće u javnom sektoru do 500 kuna, a u privatnom ni 50 kuna

Liječnici i birokrati dobit će istu povišicu, potrošit će se ogroman novac i javni sektor će dodatno učvrstiti poziciju natprosječno plaćenog dijela zaposlenika u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odlučio je svima u javnom sektoru povećati plaću 6,12 posto. Povišicu će tako osigurati administratorima po ministarstvima, tajnicama i pravnicima u bolnicama, računovođama u školama i to za jednaki iznos kao i učiteljima, doktorima ili pak socijalnim radnicima. To će državnom proračunu stvoriti novih 1,8 milijardu kuna troška svake godine od 2021. godine, dok će iduće godine u kojoj će se postupno realizirati povišica, stvoriti oko 1,1 milijarde kuna troška.

Kako novi troškovi i gubitak prihoda ne idu zajedno odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto, što i nije loša vijest jer bi država izgubila dio prihoda bez efekta na pojeftinjenje cijena za građane.

Jedina najava od koje bi mogli profitirati oni koji rade u privatnom sektoru iz čijih se poreza financira vojska zaposlenika na državnim jaslama je podizanje razine osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna.

Po prvim okvirnim izračunima Plenković se odlučio opteretiti proračun kako bi birokratima dao i više od 500 kuna mjesečno povišice dok će zaposlenici privatnog sektora i to samo oni koji imaju primanja veća od 5000 kuna profitirati s 48 kuna na osnovu manjeg poreza na dohodak (izračun za osobu koja ne koristi olakšice za djecu i živi u Zagrebu). Naravno, tih 48 kuna dobit će i državni i javni službenici.

Vrlo je teško izračunati kolika će točno povišica biti za pojedine javne službenike, ali s obzirom koliko su im plaće u prosjeku rasle na temelju povećanja osnovica u posljednje dvije godine jasno je da ni novo povećanje plaća neće biti zanemarivo.

Javni sektor tako će dodatno učvrstiti poziciju natprosječno plaćenog dijela zaposlenika u Hrvatskoj, koju ionako drži.

Uravnilovka na koju se odlučio Plenković financijski je izuzetno intenzivna, a neće donijeti zadovoljstvo onom dijelu javnog sektora koji nam je iznimno potreban. Liječnici i birokrati dobit će istu povišicu, a potrošit će se ogroman novac da bi se zadržalo nezadovoljne doktore i nepotrebne birokrate.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

Četvrtak, 17.10.2019. / www.vecernji.hr