Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine

Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine

“Točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto”, upozorava MUH

Prema analizi Matice umirovljenika Hrvatske, prosječna mirovina svih umirovljenika iznosi 2.523 kune, istaknuvši da je to samo 37,5 posto prosječne neto plaće, što je najniže od svih europskih zemalja.

“Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna, onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće”, poručili su.

Dodaju da brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava te da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju.

Tvrde da je sve veće siromaštvo posljedica i postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća.

Matica je stoga predložila promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Navode, da su predložili i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 26.05.2020. / www.poslovni.hr