Pogoršana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Pogoršana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

U lipnju su pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pod utjecajem pojačanog pesimizma u maloprodaji, dok je povjerenje potrošača dosegnulo novu najvišu razinu otkada u Europskoj komisiji prate te pokazatelje, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 112,2 boda, izračunali su u Europskoj komisiji.

U svibnju ESI je zabilježio isti bodovni rast.

Srozala se očekivanja u maloprodajnom sektoru 

Najviše su u lipnju pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 2,9 bodova u odnosu na svibanj, na 5,2 boda.

Industrija izvor pesimizma u EU

Na razini Europske unije ESI je u lipnju pao za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 102,3 boda, procjenjuju u Komisiji.

Najizrazitije su pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i maloprodaji, očitovana u klizanju indeksa za 2,3 odnosno 1,3 boda.

Splasnulo i raspoloženje potrošača i poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, čiji su indeksi pali za 0,7 odnosno 0,4 boda u odnosu na svibanj.

Jedina je svijetla točka bio građevinski sektor sa zamjetno poboljšanim očekivanjima, iskazanim u rastu indeksa za 0,9 bodova.


Ostatak članka pročitajte na: index.hr

 

Petak, 28.06.2019.