Poduzetnici se bune, ne žele više provoditi ovrhe nad plaćama radnika

Poduzetnici se bune, ne žele više provoditi ovrhe nad plaćama radnika

Osim građana koji su se nakon polugodišnje stanke sada ponovno našli u blokadi, nezadovoljstvo načinom provedbe ovrha posljednjih dana iskazuju i poduzetnici

Preciznije, traže da se s njih skine teret provedbe ovrha nad plaćama zaposlenika jer to, kako kažu, nije njihov posao.

"Mi od provedbe ovrha nad plaćama naših zaposlenika imamo samo obaveze i troškove. Naši zaposlenici moraju trošiti vrijeme kako bi provodili ovrhe nad primanjima drugih zaposlenika. Od nas se zapravo traži da budemo servis države za provedbu ovrha. Zbog čega bismo mi to bili?! I što se uopće poslodavca tiče kako radnik raspolaže svojim novcem? Na nama je da mu isplatimo plaću, a odnosi radnika s vjerovnicima su njegova stvar", kaže za Index jedan sugovornik iz poduzetničkih krugova.

I u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozoravaju da provedba ovrha nad plaćama zaposlenih ne bi trebala biti posao tvrtki.

"HUP već godinama traži ukidanje ovrhe na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima. Nelogično je i nepotrebno da poslodavci sudjeluju u kompliciranim i administrativno zahtjevnim postupcima ovrhe koja je stvar vjerovnika i dužnika, a ne tvrtki", stoji u odgovoru HUP-a na upit Indexa.

"Poslodavce, osobito male, treba izuzeti iz postupaka prisilne naplate potraživanja jer su prekomplicirani i administrativno prezahtjevni, osobito za male poduzetnike", naglašava za Index glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Nezadovoljstvo provedbom ovrha nad plaćama zaposlenih pokazuju i u udruzi Glas poduzetnika. Suosnivač udruge i njen predsjednik Hrvoje Bujas kaže da je mnogim poslodavcima neugodno provoditi ovrhe nad primanjima zaposlenih.

"Mi s tim ljudima radimo, a s mnogima smo i prijatelji. Zar je posao nas poduzetnika da vodimo računa o tome kako tko od naših zaposlenika raspolaže svojim novcem?! Praktično su nas pretvorili u ovrhovoditelje, a mi to nismo", poručuje Bujas.

Poduzetnici traže da država poradi na unapređenju ovršnih postupaka, a da samu provedbu ovrha skine s leđa poduzetnika i prebaci je Fini ili nekoj drugoj instituciji, ako smatra da je ona bolje rješenje za to.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 21.10.2020. / www.index.hr