Poduzetnici gase proizvodnju zbog poskupljenja struje i plina, Vlada još čeka s mjerama

Poduzetnici gase proizvodnju zbog poskupljenja struje i plina, Vlada još čeka s mjerama

Premda se Hrvatska diči manjom ovisnošću o ruskom plinu od većine europskih država, plinska kriza eksplodirala je već ovih dana.

Gradska plinara Zagreb – Opskrba najavila je poduzetnicima da će cijenu plina formirati svaki mjesec i još traži zadužnice (tisuću eura od malih potrošača, a dvostruko od velikih). Na udaru je čak oko 8000 poduzetnika, koji su dosad bili ostavljeni na milost i nemilost energetskim institucijama.

Ovaj put možda će im pomoći što njihovu sudbinu dijele i javne institucije: vrtići, škole, zdravstvene ustanove, kao i svi potrošači na državnom i lokalnim proračunima. No država ne prekida s radom, za razliku od tvornice akumulatora Munja koja je zaustavila proizvodnju zbog poskupljenja plina od 450 posto. Regulator, HERA, pere ruke. Još je dramatičnija situacija s električnom energijom. Šef HUP-a Damir Zorić iznio je u ponedjeljak podatak da je to glavni izvor energije za četiri petine poduzetnika.

Njih četrdeset posto danas plaća struju dvostruko skuplje, dvadeset posto tri puta skuplje, a ostalih trideset posto poduzetnika udarilo je čak četverostruko poskupljenje. Nedavno je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb Vitomir Klasić u Lideru upozorio da zbog enormna rasta cijene struje i dio proizvodnih tvrtki ozbiljno razmatra gašenje proizvodnje. Vlada nije posebno impresionirana tim činjenicama.

Uostalom, što skuplje, državi bolje – inkasira više PDV-a. Doduše, proljetos je smanjen PDV na neke kategorije proizvoda, a stalne su i intervencije u cijene goriva. Prema riječima premijera Plenkovića, Vlada ima ideje kako da dugoročno i održivo riješi problem rasta cijena energenata, ali taj će model predstaviti tek za nekoliko tjedana. I dok hrvatski ministri još međusobno prepričavaju dogodovštine s ljetovanja, druge države već naveliko pomažu svojim građanima i poduzetnicima.

Izvor: lidermedia.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.08.2022. / lidermedia.hr