Poduzetnici Berošu: Stanje je dramatično, neke regije Hrvatske tiho umiru

Poduzetnici Berošu: Stanje je dramatično, neke regije Hrvatske tiho umiru

Postojeći standardi iz ugovora o provođenju zdravstvene zaštite nedovoljni su za pokrivanje troškova

Poduzetnici u djelatnosti zdravstvene njege i rehabilitacije u kući, okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, još od lipnja čekaju da ih primi netko u Ministarstvu zdravstva, kako bi se riješio ogroman problem u segmentu zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući na izoliranim i depriviranim područjima.

Zdravstveni djelatnici, prvenstveno medicinske sestre u ovim područjima rade u vrlo teškim uvjetima, na terenu bez infrastrukture, od loših cesta do područja bez signala, s visokim dodatnim troškovima koje sustav ne pokriva, uz cijenu usluge koja je ista kao u centru Zagreba.

Zbog toga imaju i niske plaće, te kontinuirano odlaze iz sustava. Stanje je dramatično, ističu u HUP-u, a posljedice su povećanje troškova liječenja, iseljavanje i devastacija čitavih regija.

“Postojeći standardi iz ugovora o provođenju zdravstvene zaštite nedovoljni su za pokrivanje troškova poslovanja, plaća, vozila i puta ovih djelatnika, na što upozoravamo godinama. Zbog dugogodišnje marginalizacije djelatnosti zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući na ovim područjima od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a sada i nedostatka medicinskih sestara, dospjeli smo u dramatično stanje.

Neka područja ostaju bez ovih usluga, a ustanove koje su godinama uspješno pružale usluge prestaju s radom zbog nerentabilnosti”, pojašnjavaju iz HUP-a u pismu ministru Vilimu Berošu od početka lipnja.

Samo na području Banovine u međuvremenu je zatvorena jedna ustanova u Sisku, a bez zdravstvene njege u kući ovih dana ostali su i stanovnici općine Topusko, jer je otišla još jedna medicinska sestra, otkrio nam je Petar Ćosić, osnivač ustanove za njegu u kući Zrinus. Samo iz te ustanove u zadnje vrijeme je otišlo pet medicinskih sestara.

“Iako stalno raspisujemo natječaj, nitko se ne javlja. U ovom depopuliranom prostoru ne postoji radna snaga, posebice u zdravstvenoj djelatnosti i bez pomoći države sve je osuđeno na tiho umiranje. Djelatnost zdravstvene njege u kući na području Banovine je 30 posto nepopunjena, i neka područja potpuno ostaju bez ove djelatnosti kao i opće palijativne skrbi”, ističe Ćosić.

Uz bolju organizaciju ukupne zdravstvene skrbi i povezivanja s primarnom zdravstvenom zaštitom, te dozvole zapošljavanja umirovljenih medicinskih sestara i primalja, najučinkovitije rješenje bilo bi povećanje maksimalnog mjesečnog ugovorenog iznosa za medicinsku sestru, što bi povećalo motive za dolazak ili ostanak u službi.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 02.09.2020. / www.poslovni.hr