Počnje popis poljoprivrede, moguća zarada i do 10 000 kuna

Počnje popis poljoprivrede, moguća zarada i do 10 000 kuna

Popisivači su većinom studenati, nezaposleni, umirovljeni, u prosjeku trebaju obići 100 OPG-ova, a za ispunjeni listić primaju 93 kn

Nakon 13 godina od prethodnog, u ponedjeljak, 14. rujna, počinje Popis poljoprivrede 2020 i trajat će do 14. listopada. U tih mjesec dana popisivači, njih 1.697, trebaju 'kapilarno skenirati' sliku poljoprivrede na terenu, odnosno OPG-ove.

Iz Kabineta glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku (DZS), na javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za sudjelovanje u Popisu u svojstvu popisivača koji je Zavod uputio u lipnju, prijavljen je potreban broj kandidata.

- U svakoj županiji postoji i lista pričuvnih popisivača za slučaj da neki od popisivača u međuvremenu odustanu od sudjelovanja u Popisu. Broj pričuvnih popisivača razlikuje se od županije do županije, dodaju u DZS-u. Za ispunjeni anketni listić popisivač dobiva naknadu od 93, a za neispunjeni 18 kuna.

Za Popis na području Osječko-baranjske županije potrebno je 120 popisivača i svi su riješeni odmah, no bilo je pojedinih popisnih centara gdje je javni poziv za popisivače ponovljen, poput onog u Punitovcima.

- Različita je struktura zainteresiranih kandidata za Popis, ali možemo reći da je najviše studenata, nezaposlenih i umirovljenika, dodaju u DZS-u.

- Studentica sam četvrte godine i dobro će mi doći zarađeni novac za iduću akademsku godinu. Očekujem da bih mogla zaraditi do 10.000 kuna bude li sve teklo prema planu. Lijep je to novac, ne samo za nas studente, nego i druge u samo mjesec dana. Dobila sam popis od 100 ispitanika s područja Đakova, a koje treba posjetiti i popisati u mjesec dana. Pokušat ću si osmisliti raspored kako bi i njima i sebi olakšala posao, kaže studentica iz Đakova.

Popisivače čeka obiman i zahtjevan posao kako bi se dobila što cjelovitija slika poljoprivrede koja je od zadnjeg Popisa, 2003. godine, umnogome promijenjena i to nabolje.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Glasa Slavonije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 15.09.2020. / www.glas-slavonije.hr