2020. je bila teška, a i ova je godina počela burno

Počela je borba za zaštitu domaćih turističkih vodiča

Počela je borba za zaštitu domaćih turističkih vodiča

Udruge turističkih vodiča pokušavaju utjecati na kreiranje licenci za vodiče te ističu da oni nisu protiv dolaska i rada vodiča iz drugih zemalja, već traže da i oni polažu ispite te se educiraju na hrvatskim institucijama, a da se te edukacije usklade s EU-normom.

S nama vam boravak u Hrvatskoj donosi posebno iskustvo – poručili su iz Udruženja turističkih vodiča Kvarnera na svojoj novoj mrežnoj stranici www.vodici-kvarnera.hr, koja je tek jedan od brojnih projekata koje su odradili u prošloj godini obilježenoj koronakrizom.

Pandemija je turističkim vodičima oduzela velik dio posla, neki nisu praktički ni radili, no i u ovako teškoj situaciji, kvarnerski vodiči nisu klonuli ni stali, već su vrijeme iskoristili za brojne edukacije, ali i izradu nove mrežne stranice pa čak i snimanje spota. Udruga postoji od 1998. i ove godine broje 86 članova.

Edukacijske aktivnosti

– Naša djelatnost je jedna od najpogođenijih djelatnosti, dakle naš pad poslovanja na razini države je 90 do 95 posto. Konkretno, iz naše Udruge je prošle godine u vrijeme glavne sezone radilo samo nekoliko kolegica, i to one koje govore ruski, poljski ili češki jezik. S time da su uglavnom vodile individualce.

Ponavljam, sve je to bilo minimalno u odnosu na prijašnje godine, rekla je Marija Volf Puž, predsjednica Udruženja turističkih vodiča Kvarnera te dodala kako su u potpunosti izostala grupna putovanja s najrelevantnijih tržišta, iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, SAD-a, Australije…

Bez obzira na jako tešku situaciju, koje su vodiči bili svjesni već u travnju, u Udruzi su nastavili s aktivnostima i edukacijama.

Tako su u suradnji s kolegama iz Udruge turističkih vodiča Liburnia organizirane radionica storytellinga, predavanja o pticama našeg kraja, o vinima te degustacija vina koje je vodila Daniela Kramarić, potom edukacija na Krku koja je uključivala posjet Krčkoj kući pršuta, plantaži smilja i sirani Magriž. Tu su bili i edukacijski posjet Villi Ružić, Vrbovskom uz edukativnu šetnju po Kamačniku, izložbi Fiume Fantastika uz stručno vodstvo Idisa Turata, kao i izložbi Balthazar te Muzeju farmacije.

Nisu izostala ni tradicionalna besplatna vođenja za građane.

– Također smo u siječnju organizirali besplatna vođenja za građane u okviru projekta »Upoznaj svoju zemlju« na različitim lokacijama diljem našeg kraja, a povodom Međunarodnog dana vodiča 21. veljače organizirali smo i besplatno vođenje gradom na temu Migracija, čime smo zaokružili četverogodišnju tematsku pripremu za naš grad kao EPK 2020.

No posebno smo zadovoljni što smo sredinom prosinca uspjeli pokrenuti i našu novu mrežnu stranicu na četirima stranim jezicima, dodala je predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera te istaknula važnost izvrsne suradnje s kolegama iz Udruge turističkih vodiča Liburnia i predsjednicom ove Udruge Nasrin El Gharni.

UTV Liburnia sa sjedištem u Opatiji, inače, broji 53 člana i osnovana je 2002., a ova je Udruga, uz ostalo, tijekom ljeta organizirala kostimirana vođenja Opatijom u sklopu projekta Opatijski vremeplov TZG-a Opatije, a primjerice, ovog ljeta u ovako teškoj i izazovnoj godini organizirali su s TZ-om Lovran i tematska vođenja Lovranom na engleskom i njemačkom jezikom za individualne goste.

Bez članirane

A kako bi pomogle svojim članovima, koji su jako pogođeni krizom, obje su Udruge odlučile ne naplaćivati članarinu za 2021. te su u pripremi mnogobrojne daljnje aktivnosti.

– Iz svega je vidljivo da mi ne stajemo, radimo i guramo naprijed uz nadu da će uskoro biti bolje, a ono što nam sigurno ne ide u korist jest prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je trenutčno na E-savjetovanju, podsjetila je Volf Puž.

Naime, posjetitelje smiju voditi i tumačiti im baštinu i kulturu na zakonom zaštićenim lokalitetima samo vodiči licencirani od ovlaštenih hrvatskih institucija. Licencu stječu nakon temeljite obuke i ispita položenih za jednu ili više hrvatskih županija.

A što je jasno navedeno na poleđini službenih vodičkih iskaznica koje izdaje Ministarstvo turizma. Međutim, kako doznajemo, resorno Ministarstvo već šest godina želi progurati nacionalne licence, a struka je protiv jer u isto vrijeme ne žele i primjereno prilagoditi edukaciju, a žele smanjiti zaštićene lokalitete.

Inače, zakonske promjene zakonodavac objašnjava obavezom da se ono ukladi s pravilima EU-a u smislu ukidanja barijera za strane vodiče. Domaći vodiči, međutim, ukazuju kako neke EU-preporuke koje nisu obvezujuće žele striktno primijeniti, a druge ignoriraju.

– Izašli su s prijedlogom izmjena, a da nas o tome nisu obavijestili iako smo bili članovi radne skupine te nijedan dogovoren prijedlog nije usvojen što je nepristojno i pokazuje koliko je našoj ministrici, koja ne dolazi iz sektora turizma, stalo do mišljanja struke.

Ovo ponašanje resornog Ministarstva pokazuje nekompetentnost, povlađivanje EU-u te nemogućnost zaštite nacionalnih interesa pod pritiskom lobista velikih turoperatora, ukazala je predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera pojašnjavajući kako vodiči uz nacionalnu licencu traže da i stranci ubuduće polažu ispit za lokalitete.

No ne više za svaku županiju pojedinačno, već kroz pet regija. Taj dio trebao bi, kažu, ući u zakon, a ne u pravilnik, koji se lako mijenja.

Definirati razinu znanja jezika

– Mi nipošto nismo protiv dolaska vodiča iz drugih zemalja, naprotiv, i među našim članovima su vodiči iz drugih država pa tako primjerice ponosno naglašavamo da imamo kolegice iz Češke, Rusije, Perua, Kine, Latvije i Mađarske, ali usto naglašavamo i da su i oni položili u Hrvatskoj te jako dobro govore hrvatski jezik.

Dakle, tražimo da polažu ispite koje smo i mi položili te se educiraju na našim institucijama, a edukacije se trebaju uskladiti s EU-normom. Konkretno, to su veća satnica, praktične vježbe na terenu i time kvalitetnija usluga…

Za usporedbu, u nekim je EU-državama za naš posao potreban studij od dvije godine. Želimo da se definira znanje jezika na razini B2, a ne u dostatnoj mjeri, kako sada stoji. Lokalitete pak treba definirati uzevši u obzir naše specifične povijesne okolnosti.

EU po tom pitanju ima preporuke kojih se mi ne moramo čvrsto držati jer to nisu direktive, ukazuju u Udruzi vodiča Kvarnera navevši i kako vodičima također smeta i činjenica da nema dovoljno inspekcijskog nadzora.

– Općenito smatramo da se naša kulturna baština kao i naša struka trebaju bolje zaštiti, poručila je Volf Puž. Inače, nastojanja da se domaći vodiči zaštite, odnosno da se omogući ravnopravna situacija na tržišta za sve, podržao je nedavno i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Kako doznajemo, kvarnerski su vodiči na adrese čelnika lokalnih samouprava Rijeke i prstena, otoka i druge, u Turističke zajednice na području PGŽ-a, kao i neke kulturne institucije, poslali pisma u kojima pojašnjavaju u kakav ih neravnopravan položaj ubuduće stavlja novi Zakon, ako se on usvoji, te su ih neki već podržali u njihovim zahtjevima...

Ostatak vijesti pročitajte na novilist.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 29.01.2021. / novilist.hr