Po prvi put ih se više gasi nego pokreće: Osnivanje tvrtki palo za više od 70 posto

Po prvi put ih se više gasi nego pokreće: Osnivanje tvrtki palo za više od 70 posto

Portal Fininfo, koji se bavi analizama financijskog stanja, poslovanja i rizika u Hrvatskoj, objavio je najnoviju analizu utjecaja koronavirusa na poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj u usporedbi s istim razdobljem proteklih godina.

U 2018. i 2019. godini se u ožujku i travnju osnovalo u prosjeku 5400 poduzeća od čega 55% otpada na trgovačka društva, a 45% na obrte. U ožujku i prvoj polovici travnja 2020. godine osnovano je svega 1800 poduzeća iz čega je vidljiv ogroman pad novih poduzetničkih inicijativa u promatranom razdoblju, piše Jutarnji list.

Iz navedenih podataka zaključujemo da je značajno pao prosjek broja osnivanja (smanjenje za čak 73%), dok je kod obrta jasno vidljivo i smanjenje broja osnivanja (44%) i rast broja brisanja (36,5%).

Brojke nam također ukazuju i na preokret u odnosu osnovanih i brisanih subjekata. U 2018. i 2019. godini, u promatranom razdoblju, prosječan broj osnivanja bio je veći od broja brisanja. U 2020. godini, u istom razdoblju, situacija je obrnuta, odnosno došlo je do negativnog prirasta subjekata što znači da je 'natalitet' poslovnih subjekata po prvi puta u promatranom razdoblju manji od 'mortaliteta'. Navedena situacija prikazana je na grafu ispod:

Kada je 19.3.2020. na snagu stupila odluka zbog koje će hrvatsko gospodarstvo osjećati značajne posljedice, a to je „Odluka o mjerama ograničenja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događaja“, za mnoga poduzeća značilo je to prestanak poslovanja ili čak konačno zatvaranje.


Izvor: Jutarnji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 30.04.2020.