Pliva s manjim padom ukupnih prihoda, ali rastom izvoza i broja zaposlenih

Foto: Pliva

Pliva s manjim padom ukupnih prihoda, ali rastom izvoza i broja zaposlenih

Pliva Hrvatska u 2020. godini očekuje 5 do 7 posto manje ukupne prihode i nešto manju dobit nego lani, ali i više prihode od prodaje zbog značajnog rasta izvoza, kaže za Hinu predsjednik Uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan.

"Ove godine zbog svih okolnosti očekujemo nešto niže ukupne prihode od rekordnih u 2019., koji su bili takvi i zbog 100 milijuna eura izvanrednih prihoda od komercijalizacije odnosno prodaje prava na naše razvojne projekte, a što ove godine nemamo. No, gleda li se osnovno poslovanje i prihodi od prodaje roba, ove godine imamo značajan rast i očekujemo rast izvoza za 300 do 400 milijuna kuna u odnosu na 2019.", iznosi Furjan.

S takvim su rezultatima i zadovoljni, jer su ostvareni u godini punoj rizika i neizvjesnosti zbog pandemije, koja je uz potres u Zagrebu donijela dodatne probleme i izazove, među kojima Furjan izdvaja proljetno zatvaranje granica u Hrvatskoj i Europi s ograničavanjem prometa. To je otežalo nabavu sirovina i materijala iz inozemstva, posebice s dalekog istoka, čime se iznova pokazala i ovisnost farmaceutske industrije o tim tržištima.

I Pliva je to osjetila, ali uspjela je proizvesti planirane količine i isporučiti ih na vrijeme, jer je, kako kaže, "integrirana u veliki sustav Teve i veliki broj aktivnih suspstanci proizvodi sama, zbog čega je manje od nekih drugih kompanija ovisna o dalekim tržištima".

Podsjećajući da oko 90 posto Plivinih prihoda čini izvoz, a samo 10 posto hrvatsko tržište, Furjan iznosi da je ovogodišnji porast izvoza najviše povezan s lansiranjima novih proizvoda na američkom i europskim tržištima.

Zbog povećane potražnje, proizvodnje i drugih procesa, Pliva Hrvatska je ove godine zaposlila novih 270 ljudi, od kojih je polovica u operacijama u proizvodnji, a druga u njihovim središtima dijeljenih aktivnosti, u kojima su zapošljavali financijaše, informatičare, one s iskustvom u javnoj nabavi i druge, jer iz Zagreba se podržava većina korporativnih procesa kao i kompletno računovodstvo za sve članice Teva Grupe.

"Iz Zagreba dajemo IT podršku cijeloj Grupi s gotovo 180 ljudi koji rade u informatici, na što smo ponosni. Mnogi ne znaju da je Hrvatska po broju zaposlenih u Teva Grupi na četvrtom mjestu, iza SAD-a, Izraela i Njemačke. Krajem ove godine imamo blizu 2 600 zaposlenih, a kada se dodaju i drugi izvan Plive koji rade za Plivu ta se brojka penje na oko tri tisuće", kaže Furjan.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala seebiz.eu

_______
Trenutno aktivne oglase za posao u Plivi potražite ovdje.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.12.2020. / www.seebiz.eu