Plenković: Vlada će radnicima osigurati plaću od 4000 kn i preuzeti teret doprinosa

Plenković: Vlada će radnicima osigurati plaću od 4000 kn i preuzeti teret doprinosa

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavio dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto.

Plenković je najavio da se predlaže da postojeća mjera o isplati minimalne plaće od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 tvrtki za 400.000 radnika za ožujak, za travanj i svibanj digne na 4.000 kuna neto po radniku, piše Jutarnji list.

Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa, što na 4.000 kuna neto iznosi još otprilike 1.460 kuna, dakle ukupno 5.460 kuna. Ta mjera može se koristiti pod uvjetom da poslodavci zadrže radna mjesta.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koji će bilo djelomično bilo u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj i to poreza na dobit, dohodak i doprinosa. One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto imaju kao i do sada pravo na odgodu i otplatu, međutim, oni koje imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, to je 92-93 posto poduzeća, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi od plaćanja poreznih obveza.

One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda, dakle 7 posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Ista je logika za one od 20 do 50 posto, odgoda obročna, beskamatna otplata, a od 50 do 100 platit će proporcionalno - ako su imali pad prihoda 75 posto onda će platiti obveze samo 25 posto, pojasnio je.

Treći element mjera odnosi se na plaćanje PDV, koje će se moći odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi. Napomenuo je pritom da se obveznici oslobađaju od te porezne obveze.

Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. produljuje se do 30. lipnja, a poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

Slične teme:


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 01.04.2020.